شهرک علوم و فنون والنسیا (City of Arts and Sciences) را به جزئت میتوان مهمترین اثر سانتیاگو کالاتراوا در طول دوران کاری حرفهای وی به شمار آورد. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت تحلیل شهرک علوم و فنون والنسیا در قالب ۷۰ اسلاید میپردازیم.
تاریخچه شهرک علوم و فنون والنسیا:
در اواخر دهه ۸۰ میلادی، خوان لرما، فرماندار وقت والنسیا، ایده ساختن یک مرکز علمی و فرهنگی را در راستای خدمت به کل جامعه، به تصویب رساند. این ایده، در واقع همان چیزی بود که استاد گیاه شناسی دانشگاه والنسیا، خوزه ماریا لوپز پینرو مطرح نموده بود. ایده ساخت یک مرکز علمی و فرهنگی، به منظور ساخت مجموعهای مطرح شد که به عنوان فضایی برای جمع آوری دانش و سرگرمی، مکانی برای یادگیری، سفر و لذت بردن و فضایی آرامش بخش برای ساکنین والنسیا عمل کند و در عین حال بتواند بازدیدکنندگان زیادی را نیز به سوی خود جذب نماید.
به منظور توسعه چنین پروژهای، لرما تیم خاصی را تشکیل داد که هر یک از اعضای آن مسئولیتهای متفاوتی را بر عهده داشتند. این تیم به نقاط مختلف جهان سفر نمودند تا به بررسی پروژههایی از این دست که قبلا در نقاط دیگر به اجرا در آمده بودند، بپردازند و بتوانند نیازهای چنین مکانی را بهتر درک کنند. پروژه اولیه شامل ساخت برج مخابراتی، یک گیتینما و یک موزه علمی بود. اما این ایده در همان ابتدای کار، دچار اشکال شد. احزاب مخالف ایده، با گفتن این که ساخت مرکز علمی و فرهنگی ، یک کار مبتنی بر آثار فراعنه است، قصد دخالت در روند طراحی و ساخت آن را داشتند. با این حال، علیرغم موانع به وجود آمده، لرما موفق شد، معمار اسپانیایی الاصل، سانتیاگو کالاتراوا، را برای این کار برگمارد وساخت و ساز نیز چند ماه بعد آغاز شد.
آغاز کار ساخت این مرکز علمی و فرهنگی، مخالفتهای به وجود آمده را خاموش ننمود و نهایتا بزرگترین مخالف ساخت این پروژه، اقامه دعوی نمود تا این پروژه را با پروژه دیگری در مقیاس و سرمایه گذاری وسیعتر جایگزین نماید. با این حال پس از درگیری شدیدی که میان احزاب مختلف روی داد، قرار بر این شد که به جای طرح قبلی، پروژه شهرک علوم و فنون در دستور کار قرار گیرد. در این پروژه، دو دستگاه از ساختمانهای فوقانی طرح قبلی، نگه داشته شد و با برج ساختمان، جایگزین گردید. در نهایت نیز یک عنصر جدید به پروژه اضافه شد تا سرانجام ساخت شهرک علوم و فنون والنسیا پس از ۲ سال کشمکش به نتیجه برسد.
موقعیت:
پروژه شهرک علوم و فنون والنسیا، بخشی از این شهر پر آوازه اسپانیا و تاریخچه بلند بالای آن به حساب میآید. این پروژه نه تنها از نظر علمی و فرهنگی، بلکه از منظر اجتماعی نیز مرکز شهری جدیدی به شمار میرود که با گسترش در بخشهای مختلفی از والنسیا، ارتباطات درون شهری را تسهیل کرده و در جای جای آن نفوذ میکند. در سال ۱۹۵۷ میلادی، سیل شدیدی که از جانب رود توریا به راه افتاد، سبب وقوع فاجعهای عظیم در شهر والنسیا شد. پس از این فاجعه، تصمیم گرفته شد که رودخانه به سمت جنوب شهر و بستر یک رودخانه خشک هدایت شود و تنها یک نهر روان ده کیلومتری برای عبور از شهر ساخته شود. توپوگرافی در نظر گرفته شده برای اجرای این پروژه، بسیار صاف و هموار بود و در حاشیه سمت راست بخش نهایی رودخانه قدیمی توریا قرار داشت. این ایده سبب بازیابی منطقهای قدیمی از شهر شد که بین این رودخانه و بزرگراه سالر قرار داشت. با توجه به اهمیت این مسیر که به ساحل والنسین منتهی میشد و توسط کالاتراوا تقویت گردید، طرح جدیدی نیز برای این بخش ارائه گردید.
کانسپت:
طرح پیشنهادی مبتنی بر ایجاد ارتباطی بین شهر و دریا بود و از این رو، آخرین بخش شهرک علوم و فنون والنسیا، به بندرگاه متصل شد که بازسازی سواحل از یاد رفته و ایجاد فضای سبزی بینظیر به همراه برخی برجها کنار ساحل را به دنبال داشت. ایده غالب این پروژه جدید، بازگرداندن ناحیه از یاد رفته ساحل والنسیا و همچنین ارائه یک پارک باریک و ممتد بود که در امتداد شهر گسترش یابد. پروژه جدید شهرک علوم و فنون والنسیا، بخشی از زنجیرهای است که گفته میشود تا هفتاد سال آینده تکمیل خواهد شد. بر اساس طرحها، مجموعه شکیلی در طول محور فرهنگی شهرک علوم و فنون بنا خواهد شد که حس آزادی و زندگی در فضای باز و عمومی را به ارمغان آورد.
پروژه شهرک علوم و فنون والنسیا، با طولی معادل دو کیلومتر و با مساحتی بالغ بر ۳۵۰۰۰ متر مربع، نقطه عطفی در کارهای سانتیاگو کالاتراوا به حساب میآید. امروزه معماری والنسیا با عنوان “شهری در دل شهر” خوانده میشود که شگفتی و تعجب تمامی بازدیدکنندگان را در پی دارد. احترام به سنن موجود در حاشیه دریای مدیترانه و ترکیب نور آبی و سفید با معماری شبه آینده گرایانه، در عین حفظ سنتهای قدیمی شهر، منجر به ایجاد این مخلوق هنرمندانه شده است.
هر یک از ساختمانهای شهرک علوم و فنون والنسیا، مفهوم خاص خود را دارند و دارای ویژگیهای متفاوتی هستند که قادر به پاسخگوی به نیازهای مختلف باشد. با این حال، هر کسی که با هنر رنگ و مواد سر و کار داشته باشد، به آسانی میتواند هنر به کار گرفته شده در کل پروژه شهرک علوم و فنون والنسیا را درک کند. علاوه بر این، پیکره عظیم واحدهای آبی نیز حسی وصف ناشدنی را در بیننده ایجاد میکند.
کاخ هنرهای ملکه رینا سوفیا (Palau de Les Artes Reina Sofía):
کاخ هنرهای ملکه رینا سوفیا که ساختمان اصلی این مجموعه است، در سمت غربی محور آن واقع شده است. شهرت عظیم شهرک علوم و فنون والنسیا تا حد زیادی مدیون وجود این سازه خارق العاده میباشد. این جزء نشان دهنده تعهد به هنر، موسیقی، رقص و تئاتر است. علاوه بر این، به فعالیتهای دریایی نیز اشاره دارد و بسان قایقی میماند که در بستر رودخانه باستانی توریا محصور گردیده است.
این ساختمان دارای مساحتی بالغ بر ۳۷۰۰۰ متر مربع است و بیش از ۷۰ متر ارتفاع دارد. در داخل این سازه، چهار اتاق بزرگ به چشم میخورد؛ سالن اصلی، Aula Magistral، آمفی تئاتر، تئاتر و خانه، به همراه یک نمایشگاه که به این بخشها اضافه شده است. فضاهای متنوع و متعددی در این سازه وجود دارند. صفحات زیربنایی در ارتفاعات مختلف از طریق راه پلههای که بین بخشهایی با پوشش فلزی پنهان شدهاند به هم مرتبط میگردند. علاوه بر این آسانسورهایی نیز در این ساختمان ساخته شدهاند که دارای منظره پانورامایی از شهر هستند.
چتر (L’umbracle):
چتر سازهای طویل به شمار میرود که در فضای باز شکل گرفته است. قوسهای ثابت و شناور فضای مجموعه، منجر به خلق فضایی شدهاند که گویی تمام هنرهای جهان را در خود جای داده است. در فضای داخلی آن نیز طیف وسیعی از انواع پوششهای گیاهی موجود در منطقه والنسیا نظیر جارا، لنتیسوس، رزماری، اسطوخودوس، تاج الملوک ، گل کاغذی و نخل و همچنین مجموعهای از مجسمههای معاصر قابل مشاهده است.
نیمکره (L’Hemisféric):
نمیکره شهرک علوم و فنون والنسیا را میتوان به جرئت یکی از برجستهترین اجزای این مجموعه عظیم به شمار آورد. ظاهر متمایز این سازه، چشم انداز بینظیری را در مرکز مجموعه ایجاد مینماید. این بخش که در واقع در L’Umbracle واقع شده است توسط دو حوضچه مستطیل شکل در سمت شمال و جنوب محصور گردیده است. L’Hemisfèric میزبان اتاقهای فن آوری و آموزشی، اتاق IMAX، سمعی و بصری، هنر و یک موزه زمین شناسی است و میتواند به عنوان فضایی برای کلاسهای درسی، سخنرانیها و حتی نمایشهای سرگرمی مورد استفاده قرار گیرد.
موزه علمی پرینسی فلیپ (Museu de les Ciéncies Príncipe Felipe):
موزه علمی پرینسی فلیپ با مساحتی بالغ بر ۴۰،۰۰۰ متر مربع در سه طبقه ساخته شده است. نمای ظاهری این بنا، اسکلت حیوانات ماقبل تاریخ یا شاید یک نهنگ بزرگ را در ذهن تداعی میکند. ویژگی اصلی این بخش، ارائه موزهای علمی برای جوانان و کودکان است. بر خلاف هر موزه متعارف دیگری که در بخشهای مختلف آنها عبارت “دست زدن ممنوع” به چشم میخورد، در این موزه، افراد دعوت میشوند تا در بخشهای مختلف مشارکت نمایند. نمای ظاهری آن به طرز وحشتناکی، تصور بنایی، ساخته شده از “استخوان های بزرگ” را ایجاد میکند.
اقیانوسنما (L’Oceanográfic):
L’Oceanográfic با مساحتی بالغ بر ۱۱۰.۰۰۰ متر مربع، بزرگترین منطقه اقیانوس شناسی اروپا و سومین منطقه اقیانوس شناسی جهان است. با بازدید از این مکان، میتوان ۴۵،۰۰۰ گونه مختلف از سراسر جهان را مشاهده نمود که درک کاملی را از اعماق دریا فراهم میسازد. پوشش این سازه در قالب سوسنهای دریایی توسط فلیلیس کاندلا، طراحی شده است.
تحلیل سازهای شهرک علوم و فنون والنسیا:
تمامی ساختمانهای طراحی شده توسط سانتیاگو کالاتراوا در شهرک علوم و فنون والنسیا اعم از موزه علمی پرینسی فلیپ با ساختار دندهای خود و یا ساختمان نیمکره و ساختمان موزه هنرهای ملکه رینا سوفیا، از همان سبک به خصوصی بهره میبرند که در سایر آثار سانتیاگو کالاتراوا نیز شاهدش هستیم. استفاده از بتن و فولاد ضدزنگ ،در ابعاد گسترده، در طراحی ساختمانهای شهرک علوم و فنون والنسیا نیز گواهی بر این مدعاست.
اقیانوسنما (L’Oceanográfic):
این ساختمان که به گونهای نماد اقیانوس شناسی مجموعه شهر علم و هنر محسوب میشود، شامل مقاطع مخروطی اغراق آمیزی میباشد که از بتن ساخته شده است و همانند یک سوسن آبی غول پیکر به نظر میرسد و جلدی محافظ دیوارهای شیشهای آن را محاصره میکند.
نیمکره (L’Hemisféric):
ساختمان نیمکره شهرک علوم فنون کالاتراوا، شامل سازه از جنس بتن مسلح است که جز در نمای فلزی و فونداسیون سنگی آن، شاهد به کارگیری بتن در ابعاد عظیم هستیم. در به بیانی دیگر، ساختمان نیمکره شهرک علوم و فنون والنسیا، ترکیبی از بتن ساخته شده بر روی یک سازه فلزی مستحکم است. استحکام سازه از طریق دیوارهای بتنی مسلحی که محوطه اطراف آن را محصور میکنند و از طریق ایجاد بسترهای مختلف و تیرهای تراسهای شیبدار، بیشتر میشود.
نمای فلزی این بخش، از پنج قطعه قوسی تشکیل شده است که بر روی یک سه پایه، در انتهای بتن مسلح پشتیبانی میشوند. قوسها از طریق پروفایل تیرهای چند لایه منحنی شکل، با هم تلفیق میشوند.مواد به کار رفته در پوشش، به دنبال ایجاد تعادلی بین سطوح بتنی و کاربردهای ساختمان از جمله کفپوش گرانیت با اشکال و طرحهای مختلف، کفپوشها و تزئینات اتاقها و استخرها، “Trincadis” در گنبد بتنی و حوضچهها و برشهای قطعات فولادی هستند.
کاخ هنرهای ملکه رینا سوفیا (Palau de Les Artes Reina Sofía):
نمای این ساختمان، دیدنیترین نمای به کار گرفته شده در شهرک علوم و فنون والنسیا به شمار میرود و دارای طولی برابر با ۲۳۰ متر و ارتفاعی بیش از ۷۰ متر است. این نمای دو پوسته که گویی ساختمان را در آغوش کشیده است، از ورقی فولادی و با وزن تقریبی ۳۰۰۰ تن ساخته شده و در قسمت بیرونی با سرامیک پوشش داده شده است. هر یک از این نما، با توجه به اشکال منحنیوارشان، طولی برابر با ۱۶۳ متر و عرضی در حدود ۸۷ متر دارند.
متریال کاخ هنرهای رینا سوفیا:
- بیش از ۷۷۰۰۰ متر مکعب بتن
- حدود ۱۷۵۰ متر ستون
- ۳۸،۵۰۰ متر مربع گرانیت
- بیش از ۲۰۰۰۰ فوت مربع سرامیک
- بیش از ۱۴۵۰ واحد درب
- ۳۳۶۰ متر مربع شیشه
- حدود ۲۰،۰۰۰،۰۰۰ کیلوگرم فولاد ضدزنگ موج دار
- بیش از ۱۰،۰۰۰،۰۰۰ کیلوگرم فولاد ضدزنگ
چتر (L’umbracle):
سانتیاگو کالاتراوا، این ساختمان را با بتن سفید و اسکلتش را نیز همانند دیگر بخشهای مجموعه، از فلزات سنگین شاخت. ساختار ساختمان چتر شبیه به شبکهای است که از توالی ۵۵ قوس ثابت و ۵۴ قوس شناور تشکیل شده است. حداکثر ارتفاع پایین قوسهای ثابت و شناور، ۱۸ متر است. این شبکه از یک کف چوبی ساخته شده از درختان گرمسیری، بهره میبرد که به دلیل مقاوم بودن در برابر باد و باران در کنار سایش حداقلی، برای به کارگیری در فضای آزاد مناسب است.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت تحلیل شهرک علوم و فنون والنسیا:
- تاریخچه شهرک علوم و فنون والنسیا
- موقعیت
- معمار شهرک علوم و فنون والنسیا
- کانسپت
- کاخ هنرهای ملکه رینا سوفیا (Palau de Les Artes Reina Sofía)
- چتر (L’umbracle)
- نیمکره (L’Hemisféric)
- موزه علمی پرینسی فلیپ (Museu de les Ciéncies Príncipe Felipe)
- اقیانوسنما (L’Oceanográfic)
- تحلیل سازهای شهرک علوم و فنون والنسیا
- اقیانوسنما (L’Oceanográfic)
- نیمکره (L’Hemisféric)
- کاخ هنرهای ملکه رینا سوفیا (Palau de Les Artes Reina Sofía)
- متریال کاخ هنرهای رینا سوفیا
- چتر (L’umbracle)
- پلان شهرک علوم و فنون کالاتراوا
- گالری تصاویر
- منابع
پاورپوینت تحلیل شهرک علوم و فنون والنسیا اثر سانتیاگو کالاتراوا به همراه پلان، برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۷۰ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت شهرک علوم و فنون والنسیا یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه این اثر سانتیاگو کالاتراوا را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی فوقالعاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید