کاروانسراهای ایرانی به عنوان یکی از نشانههای تمدن ایرانی از اعصار گذشته همواره مطرح بودهاند و اهمیت آنها در گسترش مرزهای تجاری این کشور کم نظیر بوده است. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت تحلیل نمونه موردی کاروانسرای ایرانی شامل کاروانسرای مادر شاه اصفهان، کاروانسرای افضل شوشتر، کاروانسرای قلعه خرگوشی یزد و کاروانسرای قصر بهرام گرمسار در قالب ۷۵ اسلاید میپردازیم.
کاروانسرای ایرانی:
در گذشته، کاروانسراها، مهمانخانههای بینراهی سراسر قلمرو کشور طی سدههای پیشین بودند. تاریخچه تاسیس نخستین کاروانسراها به دوران هخامنشی باز میگردد و در هر برههای از تاریخ این کشور که حکومت مرکزی قادر به برقراری امنیت در راهها و ایجاد ثبات در کشور شد، ساخت و توسعه کاروانسراها ادامه پیدا کرد. دوران سلطنت شاه عباس صفوی را میتوان نقطه عطفی در تاریخچه چند هزار ساله کاروانسراها و سایر بناهای ایرانی دانست؛ زیرا طی این دوران بود که به دنبال مطرح شدن ایران به عنوان کشوری قدرتمند و ثروتمند در سطح بینالملل، تجارت رونقی دوچندان گرفت و بنا به روایاتی ۹۹۹ کاروانسرا تنها طی دوران حکومت وی ساخته شد که امروزه از آنها با نام کاروانسرای شاه عباسی یاد میشود و میتوان نمونههای بسیاری از آنها در ایران فعلی و حتی خارج مرزها و در کشورهایی نظیر آذربایجان و افغانستان نیز مشاهده کرد.
کاروانسرای مادر شاه اصفهان:
کاروانسرای مادر شاه اصفهان را میتوان یکی از آخرین کاروانسراهای ساخته شده در دوره صفوی دانست که به دستور شاه سلطام حسین صفوی و همزمان با آغاز احداث مدرسه چهار باغ اصفهان ساخته شده تا عواید و درآمد آن، صرف هزینههای نگهداری مدرسه و همچنین طلاب گردد. کاروانسرای مادر شاه همانند بسیاری از آثار ارزشمند این شهر در دوران قاجاریه مغفول ماند و در نهایت توسط حاکم وقت شهر اصفهان، ظلالسلطان، فروخته شد. سرانجام در دهه ۴۰ خورشیدی و در راستای احیای آثار تاریخی ایران توسط حکومت شاهنشاهی، کاوانسرای مادر شاه مرمت و مزین به نقاشیها، گچبریها کاشیکاریهای الهامگرفته از کاخ عالیقاپو و سایر بناهای تاریخی دوران صفوی در اصفهان شد. امروزه کاروانسرای مادر شاه با نام مهمانسرای عباسی اصفهان، یکی از جاذبههای گردشگری این شهر تاریخی محسوب میشود.
کاروانسرای افضل شوشتر:
کاروانسرای افضل شوشتر یکی از معدود کاروانسراهای ساخته شده در دوران قاجار است که علیرغم عدم برخورداری از معماری فوقالعاده دوران صفوی، به سبب قدمت تاریخی و همچنین نقش پررنگ خود در گذشته مورد توجه قرار دارد. کاروانسرای افضل شوشتر به همت خانواده افضل که از خانوادههای ثروتمند و برجسته این شهر بودند در مجاورت محله قدیمی دلدل ساخته شده است. من جمله دلایل اصلی اقبال این کاروانسرا میتوان به پیشه اصلی این خاندان یعنی تجارت اشاره کرد که توانست آن را به کاروانسرایی مطرح بدل سازد. ساخت این کاروانسرا در آن دوران توسط معماران برجسته شهر شوشتر با نامهای مرحوم معماریان و فردینژاد صورت گرفته است.
مطالب پیشنهادی:
پاورپوینت معماری کاروانسراهای ایرانی
پاورپوینت تحلیل مرمت کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین
پاورپوینت تحلیل کاروانسرای امین آباد
کاروانسرای قلعه خرگوشی یزد:
کاروانسرای قلعه خرگوشی یزد واقع در مسیر جاده سابق یزد – اصفهان، در فاصله حدود ۶۰ کیلومتری شهر عقدا، یکی از کاروانسراهای ایرانی مطرح در کشور است که قدمت آن به دوران شاه عباس صفوی باز میگردد. این کاروانسرای سنگی به سبب قرارگیری در مجاورت باتلاق گاوخونی و همچنین اتصال دو شهر مهم کشور اهمیت فراوانی داشته است. یکی از نکات جالب در رابطه با کاروانسرای قلعه خرگوشی، استفاده از سنگ در جای جای این بنای ۸۰ × ۸۰ است؛ به طوری که حتی در ساخت اصطبلهای آن نیز از سنگ گرانیت استفاده شده است. استفاده گسترده از سنگ در ساخت کاروانسرای قلعه خرگوشی را میتوان یکی از مهمترین عوامل پابرجایی این بنا طی سدههای متمادی دانست.
کاروانسرای قصر بهرام گرمسار:
مجموعه قصر بهرام گرمسار که از آن با نام کاروانسرای قصر بهرام یاد میشود، مجموعهای تاریخی در قلب کویر است که ساخت آن به دوره ساسانی باز میگردد. این مجموعه که در ابتدا به عنوان یک قلعه طی دوران سلطنت بهرام پنجم ساسانی یا بهرام گور ساخته شده است، بعدها در زمان سلطنت شاه عباس صفوی، مرمت شده و به عنوان یک کاروانسرا در مسیر شهرهای گرمسار، کاشان، پیشوا و ورامین مورد استفاده قرار گرفت. در کاروانسرای قصر بهرام که در دل پارک ملی کویر واقع شده است، همچنان بقایای سنگی قلعه سابق به چشم میخورد و ابهت آن را به رخ بازدیدکنندگان میکشد.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت نمونه موردی کاروانسرای ایرانی:
- مقدمه
- تاریخچه کاروانسرای ایرانی
- کاروانسرای قلعه خرگوشی یزد
- اهمیت معماری
- پلان
- شاخصههای معماری
- کاروانسرای قصر بهرام گرمسار
- اهمیت معماری
- شاخصههای معماری
- کاروانسرای افضل شوشتر
- اهمیت معماری
- شاخصههای معماری
- کاروانسرای مادر شاه اصفهان
- اهمیت معماری
- شاخصههای معماری
- سیر تحولات
- تاریخچه
- مرمت و بازسازی کاروانسرای مادر شاه اصفهان (مرمت مهمانخانه عباسی اصفهان)
- جداول
پاورپوینت تحلیل نمونه موردی کاروانسرای ایرانی شامل کاروانسرای مادر شاه اصفهان، کاروانسرای افضل شوشتر، کاروانسرای قلعه خرگوشی یزد و کاروانسرای قصر بهرام گرمسار، برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۷۵ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت نمونه موردی کاروانسرای ایرانی پیش رو، یکی از جامعترین منابع موجود در رابطه با کاروانسراهای ایرانی را به دست خواهید آورد که میتواند به عنوان یک پروژه کلاسی موفق و یا بخشی از رساله کارشناسی معماری یا رساله کارشناسی ارشد معماری نیز ظاهر شود.
دیدگاهتان را بنویسید