موزهها به سبب ماهیت خاص خود، یکی از مهمترین مکانهای فرهنگی دنیای امروزی به شمار میروند. بنابرین نیازمند ملاحظات خاصی من جمله استانداردهای طراحی موزه هستند که جز با تدوین برنامه فیزیکی موزه میسر نیست. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت برنامه فیزیکی موزه در قالب ۳۳۰ اسلاید میپردازیم.
موزه:
کمیته بینالمللی موزهها (ایکوم)، موزه را مکانی برای گردآوری، نگهداری، مطالعه، بررسی و به نمایش گذاشتن اشیا فرهنگی، طبیعی، تاریخی، به منظور آموزش و پژوهش میداند. بنابرین امروزه باید اهمیت موزهها را در چیزی به جز وظیفه نمایشگاهی آنان جستجو کرد؛ زیرا در دنیایی که هر ملتی به دنبال کشف و حتی گاهی ساخت یک ریشه و پیشینه معتبر برای خود است، موزهها حکم دستخطی را دارند که گواهی به اصالت میدهند. از سوی دیگر، با پیشرفت تکنولوژی و پی بردن تمامی افراد به ارزش روزافزون اشیا تاریخی، نیاز به مکانی بود که وظیفه حفظ و نگهداری آنها را به درستی ایفا کند.
در گذشتههای نه چندان دور، اوایل قرن بیستم، قدمت یک شی یا بنا، معیاری برای ارزش آن به شمار نمیرفت و یا اقلا تاثیر به سزایی نداشت. از اینرو هیچ بعید نبود که در بازار کهنه فروشان قاهره، به مجسمهای از آنوبیس (خداوندگار دنیای مردگان در مصر باستان با سر شغال) بر میخوردید که قیمتی کمتر از یک نمونه سفالین امروزی آن داشت! در حالیکه امروزه خرید چنین چیزی از عهده ثروتمندترین افراد جهان نیز خارج است.
انواع موزه:
پیشرفت تکنولوژی و ابزار حفاری، منجر به کشف گنجینههای بسیاری از دل خاک شد که هر یک به دوره خاصی از تاریخ بشریت تعلق داشتند و هر یک نیازمند مجموعهای جداگانه بودند؛ چراکه نگهداری اسکلت کامل یک تیرکس در کنار نیزه سرباز آزتک، ایده چندان جالبی نیست! بنابرین به مکانهای بیشتری نیاز بود که هریک گنجینهای از دوران خاص را در خود نهان داشته باشند و اینگونه بود که موزههایی به شکل امروزی آن پدید آمدند.
موزهها انواع مختلفی دارند که بر اساس نوع و یا قدمت اشیا درون آنها طبقه بندی میشوند و هویتی تخصصی و یگانه را برای آن موزه به ارمغان میآورند. با این حال و علیرغم گستردگی بسیار، میتوان آنها را به چند دسته کلی تقسیم کرد که چند مورد اساسی آن به شرح زیرند:
- موزه تاریخ و باستانشناسی
- موزه فضای باز
- موزه مردم شناسی
- کاخ موزه
- پارک موزه
- موزه سیار
- موزه اندیشمندان
- موزه هنر
- موزه نظامی (سلاح)
- موزه هنرهای معاصر
- موزه زمین شناسی
- موزه علوم و تاریخ طبیعی
- موزه سیار
معماری موزه:
موزهها به سبب ماهیت خاص خود، نیازمند طراحی ویژهای هستند که بتواند تمامی نیازهای اصلی آن را مرتفع نماید و این امر جز با در اختیار داشتن یک برنامه فیزیکی موزه دقیق میسر نیست. مخصوصا که اشیا درون آنها، به سبب دارا بودن دسته بندی خاص تاریخی یا موضوعی، نیازمند شرایط نگهداری خاصی هستند که با حال و هوای آنها نیز همخوانی داشته باشد و شرایط بازدید را نیز تسهیل نماید. علاوه بر این، همانطور که پیشتر نیز بدان اشاره شد، وظیفه موزهها تنها در به نمایش گذاشتن اشیا آنها خلاصه نمیشود و از چندین و چند فضای فضای دیگر نیز بهره میبرند که کلیات آنها به شرح زیر است:
- ورودی
- گالری یا نمایشگاه
- کتابخانه
- آمفیتئاتر
- آزمایشگاه
- بخش اداری
- خدمات رفاهی
- خدمات پشتیبانی شامل نیروها و فضاهای خدماتی
موزههای برتر جهان:
- موزه لوور | پاریس (The Louvre | Paris)
- شهر ممنوعه | پکن (Forbidden City | Beijink)
- موزه هنر متروپولیتن | نیویورک (Metropolitan Museum of Art | New York City)
- موزه آرمیتاژ | سنت پترزبورگ (Hermitage Museum | Saint Petersburg)
- موزه معاصر گوگنهایم | نیویورک (Solomon R. Guggenheim Museum | New York City)
- موزه معاصر گوگنهایم | بیلبائو (Guggenheim Museum | Bilbao)
موزههای برتر ایران:
- موزه ملی ایران
- موزه هنرهای معاصر تهران
- مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد
- خانه مشروطه تبریز
- موزه فرش
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت برنامه فیزیکی موزه:
- تعریف لغوی موزه
- تعریف اصلاحی موزه
- تاریخچه موزه
- وظایف موزه
- اهداف موزه
- فعالیتهای موزه
- انواع موزه
- فضاهای موزه
- مهمترین فضاهای موزه
- ورودی
- گالریها
- قسمت اداری
- کتابخانه موزه
- کارگاه موزه
- کتابخانه
- سرویس
- رستوران
- آمفیتئاتر
- پژوهشی
- آموزشی
- انبار
- پارکینگ
- عرصهبندی
- عرصه معرفی
- و بسیاری موارد دیگر
پاورپوینت برنامه فیزیکی موزه و استاندارهای آن، برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۳۳۰ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با دانلود این برنامه فیزیکی موزه یکی از بهترین نمونههای موجودی را در اختیار خواهید داشت که میتواند به عنوان یک الگو و منبع الهام برای تدوین یک برنامه فیزیکی متفاوت نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید