تدوین برنامه فیزیکی مدرسه یکی از مهمترین لازمههای طراحی یک مدرسه استاندارد است که معمولا با مطالعه چندین نمونه موردی مدرسه همراه میشود. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت مطالعات و برنامه فیزیکی مدرسه در قالب ۱۱۰ اسلاید میپردازیم.
مدرسه:
مدرسه به عنوان یک واحد آموزشی، وظیفه آموزش و پرورش دانشآموزان را برعهده دارد و از اینرو نیازمند دقت فراوانی در طراحی است؛ چراکه امروزه، بسیاری از کارشناسان نیز بر اهمیت محیط آموزشی تاکید دارند. یک محیط آموزشی استاندارد و ایدهآل، باید از فضاها و امکاناتی برخوردار باشد که بتواند گردانندگان آن را در راستای نیل به این هدف یاری کند. لکن چنین امری جز از طریق تلفیق فضاهای ورزشی، آموزشی و حتی تفریحی میسر نمیشود.
تاریخچه مدرسه:
ایده آموزش گروهی افراد، نخستین بار در یونان باستان شکل گرفت و اسناد تاریخی به دست آمده از دانشمندان برجسته این کشور، گواهی بر این مدعاست. با این حال عمومیت یافتن سیستم آموزشی، به سده ۴ قبل از میلاد و همزمان با قدرت گرفتن کشورهایی نظیر ایران و چین بازمیگردد. با این حال این سیستم دارای معایب بسیاری بود که من جمله اهم آنها میتوان به هزینههای بالایی اشاره کرد که جز در توان قشر مرفه و نیز نظامیان نبود. لکن حمله اعراب به ایران و ترویج دین اسلام در سبب ساخت مساجدی شد که بعدها بخش اعظمی از بار آموزش و پرورش اقشار مختلف جامعه را بر عهده گرفتند.
فضاهای مدرسه:
مدارس را میتوان مکانهای سازمانیافتهای دانست که در زمینه آموزش و پرورش افراد جامعه به فعالیت میپردازند. با این حال تخصصگرایی در سده اخیر، سبب دستهبندی این مدارس به انواع مختلفی شده است که هر یک از سیستم و اصول خاصی پیروی میکنند. این امر تا بدان جایی پیش رفته است که دیگر امروزه نقش کلاسیک کلاس درس مبنی بر آموزش تئوریک، جای خود را به آموزش عملی داده است. با این حال هنوز هم بسیاری از مدارس، دارای فضاهای یکسانی هستند که لحاظ نمودن آنها در تدوین برنامه فیزیکی مدرسه دارای اهمیت است.
مدارس فضاهای سازمان یافته برای آموزش و یادگیری هستند. کلاس های درس، که در آن آموزگاران آموزش و دانش آموزان یاد می گیرند، اهمیت اساسی دارند. کلاس های درس ممکن است برای موضوعات خاص مانند کلاس های آزمایشگاهی برای تحصیلات علمی و کارگاه های آموزشی برای آموزش هنر صنعتی تخصصی باشند.مدارس به طور متداول شامل فضا های زیر می باشند.
کتابخانه:
امروزه کتابخانههای موجود در تمامی مدارس، محلی هستند برای آن دسته از دانشآموزانی که به مطالعات آزاد و غیر درسی نیز علاقه دارند و از اینرو یکی از فضاهای مهم هر مدرسهای به شمار میروند.
بوفه:
تغدیه مناسب، یکی از مهمترین پیشنیازهای فعالیت ذهنی و افزایش قدرت یادگیری است. بنابرین در تمامی مدارس، فضاهایی تحت عنوان فروشگاه یا بوفه، به ارائه مواد خوراکی به دانشآموزان میپردازند.
فضای ورزشی:
امروزه تحصیل در یک رشته تخصصی و کسب مدرک دانشگاهی، به عرفی بینالمللی بدل گشته است. لکن تحصیلات عالیه، تضمینی برای موفقیت افراد نیستند؛ چراکه فعالیت ذهنی، ایدهآل تمامی افراد نیست و استعداد واقعی آنها در فعالیتهایی فیزیکی مختلفی نظیر انواع رشتههای ورزشی نهفته است. از اینرو امروزه در بسیاری از مدارس، شاهد وجود فضاهای ورشی متعددی هستیم که نخستین مکان استعدادیابی در زمینههای ورزشی به شمار میروند.
حیاط مدرسه:
حیاط مدرسه به عنوان مکانی برای تجمع وگردهمایی دانشآموزان از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ چراکه مدارس، علاوه بر آموزش، وظیفه پرورش را نیز بر عهده دارند و این امر جز از طریق ایجاد بستر مناسب برای افزایش ارتباط دانشآموزان میسر نمیشود.
سالن نمایش:
سالن نمایش و آمفیتئاتر نیز به عنوان بخشی از سیستم استعدادیابی مدارس به فعالیت میپردازند و علاوه بر اشاعه فرهنگ در مدارس، سبب آشکار شدن استعدادهای نهان افراد نیز میشوند.
بخش اداری:
مدارس نیز همانند هر مجموعه دیگری، نیاز به کارکنانی دارند که روند کاری آن را مدیریت کنند. از اینرو، بخش اداری یکی از فضاهای اصلی هر مدرسهای به شمار میرود.
بخش آزمایشگاهی یا کارگاهی:
بنابر اذعان بسیاری از کارشناسان، آموزش عملی، تاثیرات به مراتب بهتری نسبت به آموزش تئوریک دارد و از اینرو امروزه بسیاری از مدارس، دارای بخشهای آزمایشگاهی و کارگاهی متنوعی به منظور آموزش دانشآموزان از طریق روشهای عملی دارند.
کلاسها:
کلاسها به عنوان اساسیترین فضاهای مدارس به شمار میروند و بخش اعظمی از بار آموزشی را به دوش میکشند.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت مطالعات و برنامه فیزیکی مدرسه:
- محل احداث مدرسه
- موقعیت ساختمان
- نحوه قرارگیری
- سیستم آموزشی
- فضاهایی مورد نیاز محیط آموزشی
- فضاهای آموزشی
- فضاهای کمک آموزشی
- فضاهای اداری
- فضاهای خدماتی
- سالن ورزشی
- آمفیتئاتر
- کتابخانه
- ورودی
- راهروها
- کلاس درس
- شکل کلاس
- ارتفاع
- نور و پنجره در فضای آموزشی
- رنگ
- صوت
- دیوار
- تهویه
- وسایل گرمایشی
- وسایل سرمایشی
- مبلمان
- ضوابط تعیین اندازه میز و نیمکت
- ارتفاع نیمکت
- عرض نیمکت
- طول نیمکت
- تکیه گاه
- تخته
- چوب لباسی
- کارگاه و آزمایشگاه
- ضوابط طراحی ایمنی پلکان در فضای آموزشی
- کتابخانه
- ابعاد قفسه
- میزها
- سالن اجتماعات
- سرویس بهداشتی و آبخوری
- تجهیزات ایمنی مدرسه
- نحوه جانمایی فضاها در ساختمانهای چند طبقه
- نمونههای تطبیقی مدرسه
مطالعات و برنامه فیزیکی مدرسه پیشرو، برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۱۱۰ اسلاید پاورپوینت تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود فوری این پاورپوینت، یکی از بهترین انواع مطالعات و برنامه فیزیکی مدرسه را در دست خواهید داشت که میتواند یاریگر شما در طراحی یک مدرسه استاندارد باشد.
دیدگاهتان را بنویسید