امروزه مترو یکی از مهمترین نمادهای یک شهر توسعه یافته است و از اینرو طراحی ایستگاه مترو به عنوان یک نما شهری، اهمیت بسیاری دارد. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه برنامه فیزیکی و استانداردهای طراحی ایستگاه مترو در قالب ۴۵ اسلاید پاورپوینت میپردازیم.
ایستگاه مترو (Subway Station):
ایستگاه مترو نیز به سیاق هر عضوی از یک سیستم پیچیده نیازمند برنامه فیزیکی مناسبی به منظور پیشبرد اهداف پیشبینی شده است؛ چراکه در صورت عدم لحاظ یک برنامه فیزیکی جامع و استاندارد، طرح طی مدتی کوتاهی به مشکلات عدیدهای بر میخورد که هزینههای بسیاری را در بر دارد. یکی از رایجترین انواع این مشکلات احتمالی، به فضاهای اختصاص یافتهای بر میگردد که ممکن است به سبب نبود برنامهای دقیق، کوچکتر و یا بزرگتر از اندازه پیشبینی شده، ساخته شوند و مشکلات بسیاری را با خود به همراه بیاورند.
بسیاری از دانشجویان رشتههای معماری و شهرسازی، در جستجوی مواردی چون مطالعات ایستگاه مترو، طراحی ورودی مترو، برنامه فیزیکی مترو، استانداردهای طراحی ایستگاه مترو، کتابهای تدوین شده حول موضوع طراحی ایستگاه قطار شهری، ضوابط طراحی ایستگاه مترو، مطالعات طراحی ایستگاه مترو و موارد بسیاری از این دست هستند. از اینرو در دست داشتن یک برنامه فیزیکی جامع میتواند راهگشا باشد.
تاریخچه ایستگاه مترو:
کشورهای آلمان و بریتانیا که به عنوان خاستگاه قطار زیرزمینی یا همان مترو شناخته میشوند، میزبان نخستین ایستگاههای مترو نیز بودهاند. ایستگاههای که علیرغم دارا بودن چهارچوب اصلی، پیچیدگیهای انواع امروزی آن را نداشتهاند؛ چراکه مترو در آن عصر، تنها متشکل از یک تونل مستقیم و دو ایستگاه در دو سر شهر بود که از طریق یک قطار به همدیگر وصل میشدند. ولی امروزه، طراحی ایستگاههای مترو، به شکل بنیادینی متحول شده و آن را به یکی از مهمترین فضاهای شهری بدل کرده است که سبب توسعه روز افزون این فضا و قرارگیری آن در برنامهریزیهای کلان شهری میشود.
طراحی ایستگاه مترو:
ایستگاه مترو به عنوان یکی از فضاهای شهری نوین و جدید الورود، نیاز به طراحی خاص خود دارند. البته شایان ذکر است که ایستگاههای مترو نخستین بار زمانی مورد توجه قرار گرفتند که از آنها به عنوان دروازههای ورود به شهری جدید نام برده شد. شهری زیرزمینی که در عمق چند متری شهر اصلی قرار دارد و حجم زیادی از بار ترافیکی آن را به دوش میکشد. هرچند که در بین ایستگاههای مترو متعدد، انواع روباز آن نیز مشاهده میشوند که به جهت قرارگیری در ارتفاعی پست، نیازی به حفر زمین نداشتهاند.
گفته میشود معماران، من جمله معدود افرادی هستند که رفتار عمومی آنها، تاثیری مستقیم و غیر مستقیم بر تمامی افراد یک جامعه میگذارد. با نگاهی به مبحث خطوط و ایستگاه مترو میتوان گواهی برای این مدعا یافت؛ چراکه این فضا به سبب ماهیت خود، میزبان میلیونها فردی است که وظیفه حمل و نقل آنها را به عهده دارد. بنابرین هرگونه تصمیمی در طراحی آن توسط معمار مربوطه، خیل عظیمی از افراد جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابرین لازم است که در طراحی و برنامه فیزیکی راهبردی آن دقت بسیاری به عمل آید تا از بروز هرگونه مشکلی جلوگیری کرد.
نمونههای خارجی ایستگاه مترو:
ایستگاه مترو دبی | امارات متحده عربی
طراحی داخلی ایستگاه مترو استکهلم | سوئد
طرح دفتر زاها حدید برای مترو ریاض | عربستان
ایستگاه مترو آمستردام | هلند
عناوین اصلی و سر فصلهای پاورپوینت برنامه فیزیکی و استانداردهای طراحی ایستگاه مترو:
- طراحی ایستگاهها
- اصول طراحی ورودی و خروجی ایستگاهها
- تبادل بین سکو و ورودی
- سالن اصلی یا فضای عمومی
- سیرکولاسیون بین فضاها (تراکم و ابعاد و اندازهها)
- مسیر و محلهای حرکتی و مکث
- محاسبات ورودی و خروجی اصلی
- پلهها
- راهروها و محاسبات
- محاسبه فضای مکث و انتخاب مسیر
- فضای اداری
- سکوها
- بررسی و مقایسه استانداردهای بین المللی با استانداردهای کشور فرانسه (مشاور سوفرتو)
- سطوح مربوط به فضاهای تاسیساتی ویژه (UPS ،LPS ،TPS، سیگنالینگ- مخابرات)
- جمع بندی
- برنامه فیزیکی طرح
- بخش اصلی ایستگاه
- خدمات رسانی ایستگاه
- بخش خدمات جانبی
- بخش تاسیسات
- مکانیابی ایستگاه
- مراحل مطالعاتی برای طراحی ایستگاهها
- تقسیم بندی ایستگاهها از نظر شرائط هندسی معابر و تقاطعهای شهری (طرح تفصیلی)
برنامه فیزیکی ایستگاه مترو استانداردهای طراحی آن برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۴۵ اسلاید پاورپوینت تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود فوری پاورپوینت پیشرو، یکی از جامعترین و دقیقترین انواعی از برنامه فیزیکی مترو را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک الگو و یا منبع الهام نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید