حمام روستای بدلبو یکی دیگر از حمامهای تاریخی ارزشمند ایران است که به سبب بیتوجهیهای صورت گرفته، در معرض خطر تخریب قرار دارد. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت مرمت حمام روستای بدلبو در قالب ۱۵۰ اسلاید میپردازیم.
تاریخچه حمام روستای بدلبو:
روستای بدلبو در ۱۳ کیلومتری جاده سرو، شهرستان ارومیه واقع شده است و یکی از قدیمیترین روستاهای ارومیه به شمار میرود؛ به طوری که در این روستا اقوام ارمنی و ترک از دیرباز در کنار یکدیگر زندگی میکردهاند. روستای بدلبو میزبان مجموعه تاریخی ارزشمندی است که تاریخ ساخت آن به اوایل دوران حکومت رضاشاه باز میگردد و شامل یک قلعه بزرگ است. این قلعه که دارای برج و باروی عظیمی نیز هست، در گذشته به عنوان یکی از مقرهای حکومتی مهم شمال غرب کشور مورد استفاده قرار میگرفت.
حمام روستای بدلبو، یکی دیگر از آثار تاریخی ارزشمند این روستا است و احداث آن به شخصی با نام حاج امیر تومان نسبت داده میشود که در گذشته یکی از اشخاص پرنفوذ این منطقه به شمار میرفت. این بنا بعدها توسط شخص دیگری به نام مجید خان مرزبان خریداری شد و هم اکنون نیز در تملک پسر وی، امیر میزبان، قرار دارد و تمامی تلاشها برای خرید و واگذاری آن به اداره میراث فرهنگی تا به امروز ناکام مانده است.
معماری حمام روستای بدلبو:
در ساخت دیوارهای ۶۰ سانتیمتری حمام روستای بدلبو، از دو نوع آجر و نیز ملات گل آهک استفاده شده است. در نگاه اول به نظر میرسد نوع گنبد بکار رفته در سربینه حمام هلوچین و نحوه اجرای آن کلمبو و نوع چیدمان آجرها شعاعی، باشد. این گنبد که ارتفاعی حدود ۷ متر دارد، شعاعی معادل ۲ متر را تحت پوشش دارد. پوشش خزینه از نوع چهاربخشی است و دارای هواکشها و مسیرهایی به منظور تهویه هوا در سقف است. گنبد این بخش ارتفاعی معادل ۵ متر دارد و فضایی به ابعاد ۳ در ۲ را تحت پوشش خود قرار میدهد. در فضای سربینه حمام روستای بدلبو از گوشهسازی پانداتیو جهت اتصال گنبد کلمبو به دیوارهای استفاده شده است که پیشروی ۴۵ سانتیمتری راس آن از دیوار را به دنبال داشته است.
کاشیهای حمام روستای بدلبو که از نوع هفت رنگ بودند، تا ارتفاع ۱.۶۵ متری سربینه را مورد پوشش قرار میدادند. با این حال امروزه از تمامی آنها، تنها یک کاشی باقیمانده است. به نظر می رسد فضایی در پشت سربینه قرار داشته است که از آن با نام تون یاد میشود و به منظور گرم کردن آب در حمامهای قدیمی کاربرد داشت؛ چراکه در آجرهای به کار برده شده در این قسمت، آثاری از دود یافت میشود. آب گرم شده در این بخش، از طریق حوض خاصی وارد استخر میشده است که علاوه بر زیبایی ذاتی خود، جهت تصفیه آب نیز کاربرد داشت.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت مرمت حمام روستای بدلبو:
- مقدمه
فصل اول: مبانی نظری
- آب
- ایران باستان، طلایهدار اندیشه
- آبپاشی هنگام ورود عروس
- آب در مثلهای ایرانی
- تاریخچه حمامهای عمومی در ایران
- آداب و سنن در حمامهای قدیمی
- اطلاعاتی پیرامون حمامهای قدیمی و آداب حمام رفتن
- نگاهی کوتاه به حمامهای قدیمی
- حمام در فرهنگ ایران زمین
- زمان استفاده از حمام
- مصالح حمام
- معماری حمام
- دلایل ساخت حمام در دل خاک
- افراد شاغ در حمام
- بخشهای مختلف حمام
- نورگیر
- وسایل استحمام
- صحن حمام
- احترام به بزرگتران در حمام
- ورود حمام به خانهها
- خوراکیهای مورد استفاده در حمام
- گرمابههای صفوی
- جاذبههای کهن
- حمام دردشت
- حمام رهنان با بزرگترین بینه
- حمام شازدهها
- حمامهای قدیمی ارومیه
- حمام قراچه
- حمام خان
- نمونه موردی حمامهای قدیمی ایران
- حمام گنجعلی خان
- حمام وکیل
فصل دوم: شناخت و بررسی ساختاری بنای حمام
- عناصر به کار رفته در معماری حمام
- گنبد و گوشهسازی در حمام
- تعریف هندسی گنبد
- چپیره
- ترمبه
- پتکانه
- شکنج
- طاقبندی
- روش چینش مصالح گنبد
- روش ساخت گنبد
- طاق و قوس
- انواع ملات
- کاشیکاری
- آجرکاری
- آجرها و فرآوردههای رسی
- مصالح آجر
فصل سوم: شناخت روستای بدلبو و موقعیت جغرافیایی آن
- استان آذربایجان غربی
- ارومیه
- روستای بدلبو
فصل چهارم: بررسی های اولیه بنا از نظر کالبدی
- نوع دیوارها و آجرکاریها
- نوع گنبد سربینه
- نحوه اجرای طاق کلمبو
فصل پنجم: آسیبشناسی
- عوامل مخل
- عوارض
فصل ششم: حفاظت و درمان
فصل هفتم: احیا و پیشنهاد کاربری جدید
پاورپوینت مرمت حمام روستای بدلبو برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۱۵۰ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود فوری این پاورپوینت مرمت، یکی از بهترین منابغی جهت مطالعه مرمت حمام روستای بدلبو را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه مرمت فوقالعاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید