کاروانسرای حسین خانی همدان یکی از بناهای تاریخی مهم این شهر است که به سبب بیتوجهیهای صورت گرفته نیاز به مرمت و بازسازی فوری دارد. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت مرمت کاروانسرای حسین خانی همدان در قالب ۱۶۰ اسلاید میپردازیم.
موقعیت کاروانسرای حسین خانی:
شهر همدان با نام باستانی هگمتانه، ملقب به پایتخت تاریخ و تمدن ایران، یکی از شهرهای منطقه غربی و کوهستانی ایران است. بر اساس شواهد تاریخی قدمت س;ونت در این شهر به ۵۰۰۰ سال پیش تمیرسد. این شهر سابقه درخشانی درزمینه هنر و معماری دارد که من جمله اهم آنها میتوان از تپه هگمتانه، گنبد علویان، مسجد جامع همدان، آرامگاه مشاهیر، کاروانسراها و بسیاری از موارد دیگر نام برد. این شهر به سبب موقعیت جغرافیایی خاص خود و قرارگیری در یکی از مسیرهای تجاری، دارای کاروانسراهای بسیاری بوده است که تعداد آنها بیش از ۵۰ مورد تخمین زده میشود. کاروانسرای حسینخانی همدان یکی از مهمترین کاروانسراهای تاریخی این شهر است که در میانه بازار و ضلع غربی خیابان اکباتان قرار دارد.
تاریخچه کاروانسرای حسین خانی:
ساختمان کاروانسرای حسین خانی همدان، در حکومت فتحعلی شاه قاجار طراحی و ساخته شده است. این بنا به دلیل قرارگیری در میانه بازار این شهر از اهمیت ویژهای در زمان خود برخوردار بوده است. کاروانسرای حسین خانی همدان که دارای عملکردهای گوناگونی همچون تجارتخانه، محل اسکان مسافران و همچنین محلی جهت برگزاری مراسمهای مذهبی بوده است، در سال ۱۳۷۷ خورشیدی با شماره ثبت ۲۰۶۷ در فهرست میراث فرهنگی ایران قرار گرفت.
معماری کاروانسرای حسین خانی:
کاروانسرای حسینخانی همدان که عمارتی با سازه یکپارچه و هندسهای متناسب و متنوع است، از دو وروی اصلی و فرعی در ضلع جنوبی و غربی خود بهره میبرد. بهره میبرد. این بنا با سر دری آجری و دری چوبی مزین به گلمیخهای فلزی، در سطحی پایینتر از معبر اصلی قرارگرفته است. ورودی اصلی کاروانسرای حسین خانی همدان به فضای هشتی با سقف کاربندی شده منتهی میشود که در بالای آن فضای ایوان گونهای واقعشده است که ایوان اصلی مجموعه به حساب میآید. در واقع با توجه به پلان، در میانه هر جبهه، بدنه صحن با هندسه نیم شش عقب نشسته و بهاندازه دوطبقه ارتفاع یافته است و سبب به وجود آمدن ایوانهایی در قسمت فوقانی شده که موجب تنوع و جذابیت در نما نیز شدهاند . وجود درختان و گلدانهای سنگی در حیاط مرکزی کاروانسرای حسین خانی همدان، نشاندهنده میزان آبادی و سرسبزی این بنادر زمان خود میباشد. در اطراف حیاط وسیع با هندسه کشکولی مجموعه، حجرهها به تعداد ۱۶ عدد بالاتر از سطح حیاط در یک طبقه واقعشدهاند.
مصالح تشکیلدهنده ساختار بنا سنگ، خشت و آجر میباشد. پی بنا و همچنین ازاره آن با توجه به ملاحظات اقلیمی سنگی می باشد و بعد روی قسمت سنگی بنا با خشت احداثشده وروی آن با آجر لعابدار پوشانده شده است که علاوه بر محافظت از خشت، نقش تزئینی نیز داشته است. حجرههای کاروانسرای حسین خانی با پلان مستطیل شکل دارای درو پنجره یکپارچه مشبک و چوبی میباشند که ترکیب چوب در کنار آجر در حین سادگی، زیبایی قابلتوجهی به مجموعه بخشیده است. در فضای داخلی حجرهها، سقف بهصورت آجری با هندسه طاقی شکل بهصورت پنج و هفت میباشد و روکش جدارهها با ملات گل سفید و گچ و همچنین دارای کف آجری به ابعاد ۲۰در۲۰ سانتیمتر بوده است. در مقابل حجرهها فضای کوچکی بهعنوان ایوانچه قرار داشته که موجب حفاظت بنا در مقابل عوامل جوی میشده است و همچنین بهعنوان فضای ورودی حجره نیز به حساب میآمده است.
با توجه به اصل پرهیز از بیهودگی در معماری بناهای ایرانی، در این بنا نیز تزئینات علاوه بر زیبایی جنبه سازهای نیز داشته است. عمده مصالح مورد استفاده برای تزئین بنا آجر بوده است. آجر بهعنوان پرکاربردترین مصالح در نمای بنا بهصورت لعابدار و همچنین در رخبام ها، در طاقها قوسها بهصورت حصیری، خفته بیدار، پنجه گربهای و دندانموشی استفادهشده است. از چوب نیز در بخشهای مختلف بنا استفادهشده است. در فضاهایی که نیاز به سقف مسطح و ستون بوده از چوب استفادهشده است و همچنین درها و پنجرهها بهصورت مشبک با نعل درگاههای چوبی ساختهشدهاند. با این حال امروزه کاروانسرای حسین خانی به عنوان انبار مورد استفاده قرار میگیرد و در معرض خطر تخریب قرار دارد و نیاز به مرمت و بازسازی آن را دو چندان میکند.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت مرمت کاروانسرای حسین خانی همدان:
- شناخت شهر همدان
- همدان در گذر تاریخ
- جغرافیای همدان
- وجه تسمیه
- جمعیت همدان
- قدمت همدان
- بافت همدان
- بازار همدان
- بازارچهها
- کاروانسراهای همدان
- سراهای همدان
- شناخت بنا
- سرای حسین خانی
- چگونگی ساخت
- عملکرد قبلی
- عناصر تشکیل دهنده بنا
- شناخت کیفی
- شناسایی نحوه به کارگیری زیرساختها
- پلانها
- برش
- ورودی
- ایوان
- تزیینات
- در و پنجرهها
- هشتی
- سردر
- سکو
- طاقها
- فضاهای داخلی
- آسیبشناسی
- آسیبشناسی در بنا
- تشخیص آسیب در بنا
- نقشههای آسیبشناسی
- عارضهها
- ارائه طرحهای مرمتی
- طرح مرمت
- نمونه مرمت شده
- انواع دتیلهای مرمتی
- سقف
- طرح احیا
پاورپوینت مرمت کاروانسرای حسین خانی همدان برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۱۶۰ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود فوری پاورپوینت مرمت کاروانسرای حسین خانی همدان یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه مرمت این بنای تاریخی را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه مرمت فوقالعاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
این یکی از پروژه های ماست که برداشتی
لطفا آدرس سایت خودتون رو به همراه لینک مربوط به این مطلب رو ارسال کنید تا در اسرع وقت به ادعاتون رسیدگی بشه