مدرسه عباسقلیخان مشهد یکی دیگر از آثاری به شمار میرود که به سبب معماری شاخص خود از اهمیت بسیاری در حوزه معماری برخوردار است. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت مدرسه عباسقلیخان مشهد در قالب ۱۳۱ اسلاید میپردازیم.
تاریخچه مدرسه عباسقلیخان مشهد:
مدرسه عباسقلیخان مشهد که در حاشیه جنوبی خیابان نواب صفوی و در کنار حرم رضوی جای گرفته، یکی از مدارس برجسته علوم دینی و اسلامی شهر مشهد است که ساخت آن به دوران حکومت صفویه و به سال ۱۰۷۷ هجری قمری باز میگردد. این بنا به دستور عباسقلی خان بیگلربیگی که فردی دیندار و با نفوذ بود ساخته شده است و از قدمتی معادل ۳۶۰ سال بهره میبرد. مدرسه عباسقلیخان مشهد که تنها مدرسه باقی مانده از دوران صفویه در شهر مشهد به شمار میرود، دارای معماری کمنظیری است که گواه بر دانش و علم معماران عهد صفویه میدهد.
معماری مدرسه عباسقلیخان مشهد:
در سر در مدرسه عباسقلیخان مشهد، کتیبه ای وجود دارد که نام سازنده و واقف بنا در آن به چشم میخورد. مدرسه عباسقلی خان مشهد بنایی دو طبقه است که در چهار ایوان آن، چیزی در حدود ۱۰۰ حجره به چشم میخورد. علاوه بر این از انواع تزئینات کاشیکاری و مقرنسکاری در جای جای این مدرسه بی نظیر به کار گرفته شده است که زیبایی آن را دو چندان میکند. این مدرسه که هم اکنون به فضایی جهت آموزش طلاب تبدیل شده است و بخشی از حوزه علمیه مشهد قلداد میشود، دارای حجرهها، ایوانها و رواقهای متعددی است که همگی از آجر ساخته شدهاند.
مدرسه عباسقلیخان مشهد دارای کتابخانه منحصر به فردی نیز هست که به کتابخانه عباسقلی خان شهرت دارد و کتابهای متعددی با محتوای علوم دینی و اسلامی را دربر میگیرد. مدرسه عباسقلی خان مشهد، دارای صحنی گسترده است که به طور دقیق، ۱۰۴ حجره در اطراف آن ساخته شده است. این حجرهها که قسمت بیرونی آنها غالبا به کاشی و مقرنس مزین است در داخل از گچ کاریهایی چشمنواز بهره میبرد. از جمله کاشیهای به کار گرفته شده برای تزئین این مدرسه میتوان به کاشیهای هفت رنگس اشاره نمود که زیبایی خاصی را برای این سازه قدیمی به ارمغان آوردهاند.
مطالب پیشنهادی:
در سمت قبله مدرسه عباسقلیخان مشهد، ایوانی قرار دارد که معمار سعی نموده بیش از سایر ایوانها، آن را تزئین کند و جلوه ای با شکوه بدان ببخشد. بنابراین، علاوه بر به کارگیری مقرنس و کاشی، میتوان کتیبههای مزین به آیات قرآن را در دور تا دور آن مشاهده نمود که جلوهای بینظیر بدان بخشیده است. همچنین علاوه بر آجر، در نمای این سازه از ازاره سنگ نیز استفاده شده است که تا ارتفاع تقریبی ۵ متری این سازه را در بر میگیرد. محوطه موجود در درون حیاط این مدرسه دارای هوایی فوق العاده دلپذیر و خنک است و مقرنسها و نقاشیهای اسلیمی و اسلامی در جای جای آن به چشم می آیند.
گرچه مدرسه عباسقلیخان مشهد به وسیله گل، آجر، سنگ و چوب ساخته شده است اما عمده متریال به کار گرفته شده در ساخت آن را میتوان آجری دانست که در همان شهر مشهد ساخته شده است. ایوان ورودی این مدرسه از دیرباز آنچنان سرسبز و دلنشین بوده است که بازدیدکننده را ترغیب میکند تا هر چه زودتر وارد حیاط مدرسه شود. این مدرسه که هم اکنون به فضایی جهت آموزش طلاب افغان و سایر اتباع خارجی تبدیل شده است، در ۲۶ تیر ۱۳۵۷ خورشیدی به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت مدرسه عباسقلیخان مشهد:
فصل اول :شناخت
- ویژگیهای طبیعی و جغرافیایی
- موقعیت قرارگیری بنا
- شناخت گذشته(تاریخی-اجتماعی و هنری ) بنا
- شناخت وضع موجود و عملکرد فعلی سوژه
- ارائه بیان تصویری کامل سوژه
- نگاهی بر مفهوم مدرسه
- شناخت تاریخی تولیت بنا
- ویژگیها و اتفاقات تاریخی بنا
- عناصر الحاقی در بنا
- معرفی جبهههای مختلف بنا
- پلانها
- نماها
- مقاطع
- مستند سازی تصویری
فصل دوم : آسیب شناسی
- معرفی انواع آسیب
- انواع عامل مخل
- تعریف آسیبشناسی و انواع آن
- آسیبنگاری و آسیبشناسی مدرسه عباسقلیخان
- بیان تصویری و تشریحی آسیبهای موجود در بنا
فصل سوم :مرمت
- تعریف مرمت
- روشهای مختلف باززندهسازی و مرمت
- بیان انواع آسیب و راهکارهای درمان آسیبها
- ارائه روشهای درمان ،آسیبهای شناسایی شده در بنا
- ارائه دیتیل پیشنهادی جهت مرمت آسیبها
فصل چهارم : احیا
- تعریف احیا
- کلیات و معیارهای طرح احیا
- بررسی سطوح مختلف نیازها و ارائه مبانی نظری استراتژی احیا
- ایدههای طرح احیا
- ارائه نقشههای طرح احیا
پاورپوینت مدرسه عباسقلیخان مشهد برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۱۳۱ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت مدرسه عباسقلیخان مشهد یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه این مدرسه تاریخی و معماری بینظیر آن را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی فوقالعاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید