سبک معماری خراسانی که از آن با نام شیوه خراسانی نیز یاد میشود، به عنوان نخستین شیوه معماری دوره اسلامی از اهمیت بسیاری برخوردار است. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت سبک معماری خراسانی در قالب ۱۵۰ اسلاید میپردازیم.
مقدمه:
ورود اسلام به ایران در حدود چهارده قرن پیش با تحولات بسیاری همراه بود که من جمله اهم آنها میتوان از به خدمت گرفته شدن تمامی امور و تخصصها توسط آیین اسلام نام برد. معماری ایرانی به عنوان یکی از شاخصترین هنرهای ایرانی نیز به همین ترتیب به اسارت این آیین درآمد و جهت ساخت بناهای مذهبی و بناهای باشکوه امرای اسلامی به خدمت گرفته شد که پیدایش شیوههای متفاوتی را به دنبال داشت.
سبک معماری خراسانی یا شیوه خراسانی، نخستین فرزند این وصلت نامیمون است. این سبک که در اوایل سده نخست هجری قمری پدید آمد و بعدها به سبک شبستانی شهرت یافت، تا قرن چهارم هجری و شکلگیری نخستین حکومت ایرانی دوره اسلامی رواج داشت. در شیوه خراسانی، گنبدهایی یادگار معماری پارتی و ساسانی بودند و آثار آن در بناهای متعدد برجای مانده از آن دوران به چشم میخورد، به عنوان اصلیترین نماد مقدسترین اماکن اسلامی یعنی مساجد به کارگرفته شدند.
مطالب پیشنهادی:
شیوه خراسانی:
شیوه خراسانی دارای بسیاری از خصوصیات یک سبک ابتدایی و ساده نظیر برخورداری از ظاهری ساده و بیپیرایه، استفاده از مصالح بومی و پلانی مستطیل شکل در عین داشتن فضایی شبستان مانند و عدم استفاده از تزئینات خاص و پر زرق و برق و استفاده از طاقهای قوسدار و بیضوی و ساخت مناره است. بنابرین میتوان سادگی را مهمترین اصل در سبک خراسانی به شمار آورد. هرچند که ارتفاع کم نیز یکی دیگر از ویژگیهای اصلی این سبک است و طی دوران رواج سبک معماری خراسانی، سازه، گنبد و حتی درب ورودی در کوتاهترین حالت ممکن قرار داشتند.
نکته جالب توجه در سبک معماری خراسانی، وجود سه سبک دیگری است که خود زیر مجموعه این سبک به شمار میروند و به عبارتند از سبک شبستانی، سبک ایوانی و سبک چهارطاقی. تاریخانه یکی از مهمترین آثار ساخته شده به سبک شبستانی است که از عناصر اصلی معماری خراسانی نظیر پلانی مستطیل شکل، ستونها و گنبدی کوتاه بهره میبرد. من جمله دیگر آثار به جای مانده از این سبک میتوان به مسجد جامع نائین اشاره نمود. سبک معماری چهار طاقی با وجود چهار ستون و چهار قوس و چهار گوشواره گویی دارای ویژگیهای سبک خراسانی نیز هست و در مساجد ایوانی نیز ایوان به عنوان یک جزء لاینفک بنا قابل مشاهده است.
بیشتر آثار به جای مانده از سبک خراسانی مساجد هستند؛ چراکه با ورود اسلام به ایران ساخت مساجد در هر شهر و دیاری رونق فراوان یافت. از جمله این مساجد میتوان به مسجد جامع فهرج، مسجد جامع اصفهان، مسجد جامع اردستان و مسجد جامع نیریز اشاره نمود. با این حال سبک معماری خراسانی بعدها مجددا با نزدیک شدن به خاستگاه اصلی خود، یعنی معماری ساسانی، سادگی مطلق خود را از دست داد و با تزییناتی همراه شد.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت سبک معماری خراسانی:
- ظهور اسلام و فضای هنری صدر اسلام
- تصویرگری و پیکرهتراشی
- شروع معماری اسلامی
- معماری مسجد
- مسجدالحرام
- عناصر مهم شکلگیری مسجد در دوران ۱۰ ساله هجرت
- الگو اولیه مسجد
- حیاط مسجد
- سنت پیشینه حیاط مرکزی
- محراب در مذاهب
- گنبد
- فضای مسجد
- شکل مسجد
- مبانی طراحی مسجد
- تزئینات در مسجد از نظر اسلام
- آشنائی با شکلگیری مساجد ولید بنعبدالملک
- محراب مساجد ولید
- موزائیک چیست؟
- سبک خراسانی از دیدگاه پیرنیا
- شیوه خراسانی
- ویژگیهای شیوه خراسانی
- بناهای سبک خراسانی
- مسجد جامع فهرج
- تاریخانه دامغان
- مسجد جامع اصفهان
- مسجد جامع نایین
- مسجد جامع اردستان
- عناصر ارسن اردستان
- مسجد جامع نیریز
- مقبره امیر اسماعیل سامانی
پاورپوینت سبک معماری خراسانی برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۱۵۰ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت سبک معماری خراسانی، یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه شیوه خراسانی و بناهای برجای مانده از آن را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید