سبک معماری رازی که از آن با عنوان شیوه رازی نیز یاد میشود به عنوان یکی دیگر از سبکهای معماری ایرانی از اهمیت بسیاری برخوردار است. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت سبک معماری رازی در قالب ۱۲۲ اسلاید میپردازیم.
مقدمه:
سبک معماری رازی از قرن پنجم تا اواخر قرن هفتم یعنی در دوره سلطنت آل زیار، آل بویه، سامانیان، سلجوقیان و خوارمزشاهیان در شمال ایران به وجود آمد و در ری به اوج رونق خود رسید. شهر ری که در طی این قرون ، شهری غنی و ثروتمند به شمار می آمد توانست استفاده از این نوع سبک معماری را به منتهای تجلی خود برساند. این نوع سبک معماری با حمله قوم مغول به ایران پایان یافت لکن توانست تاثیر خود را بر تاریخ ایران به جای بگذارد. سبک معماری رازی که در دوره سلجوقیان به اوج شکوفایی رسیده بود در تمام بناها از مدارس گرفته تا حمامها، کاخها، خانههای مسکونی، مساجد و منارهها به کار گرفته میشد.
شیوه رازی:
در سبک معماری رازی، تنوع در استفاده از متریالهای ساختمانی بسیار زیاد بود بنابراین بناهای گوناگونی از جنس مواد مختلف ساخته شدند که هنوز هم بسیاری از آنها پا برجا باقی مانده اند. مورخان بزرگ علت پدید آمدن چنین سبکی را چهار موضوع اصلی استفاده از هنر اسلامی در ساخت بناها، تلفیق هنر سایر تمدنها نظیر تمدن یونانی و مصری، اختراع کاغذ و امکان بیان آزادانه عقاید ذکر نموده اند. در سبک معماری رازی، اشکال مختلف هندسی در طرحهای بنا به چشم میخورد که گهگاه ساده و گهگاه نیز بسیار پیچیده هستند و بیشتر، معماران سعی مینمودند تا با استفاده از چنین طرحهایی، قدرت معماری خود را به رخ بکشند.
مطالب پیشنهادی:
ساخت چهار ایوان و تزئینات مختلف نظیر رنگها، کاشی کاریها، معرق کاری و غیره در طی این دوره به وضوح مشهود است و به خصوص بناهای چهار ایوانی در این دوره از اهمیت بسیاری برخوردار بودند. سبک معماری رازی دستاوردهای بسیاری را برای معماری ایرانی به ارمغان آورد که از جمله آنها میتوان به ساخت بناهایی با کاربریهای مختلف نظیر مدارس، مساجد و حمامها، استفاده مجدد از طرح چهار ایوانی، ابداع انواع گنبدها نظیر گنبد دو پوسته، گنبد ترکین، گنبد رک و گسسته ناری، به کار بردن متریالهای مرغوب و با دوام در ساخت بناها، به کار گیری آجر لعاب دار و بی لعاب، به کار گیری روش معقلی، استفاده از نگارههای آجری، استفاده از گچ بری و استفاده از برجستگیهای جذاب اشاره نمود.
بسیاری از بناهای تاریخی به جای مانده از دوره قرن پنجم تا هفتم هجری بر اساس سبک معماری رازی ساخته شده اند که از جمله آنها میتوان به گنبد عالی ابر کوه، گنبد سرخ مراغه، برج استوانه ای مراغه، گنبد کبود مراغه، بنای مقبره امیر اسماعیل سامانی، مناره ایاز مسجد جامع اصفهان و اردستان اشاره نمود. انواع گچ بریهایی که در معماری رازی از آنها استفاده میشد عبارت بودند از گچ بری شیر شکری، برجسته، زبره و برهشته. استفاده از نقشهای شکسته نیز در این دوره رواج فراوان یافت . متاسفانه این سبک معماری با وجود اهمیت فراوان و زیبایی منحصر به فرد خود با حمله مغول به ایران، به طور کامل نابود شد و جای خود را به دیگر سبکهای معماری داد.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت سبک معماری رازی:
- سبک رازی
- عمدهترین تحولات و ویژگیهای معماری سبک رازی
- مهمترین بناهای شیوه رازی
- انواع گچبریها
- انواع پوششها
- انواع گنبدها
- بناهای که در اواخر شیوه خراسانی و نزدیک به شیوه رازی ساخته شدند
- برجهای خرقان
- گنبد قابوس
- گنبد علویان همدان
- مسجد جامع اصفهان
- مسجد جامع اردستان
- مسجد جامع کبیر قزوین
- گور بابا کن الدین اصفهان
- برج رادکان مشهد
- برج رادکان گرگان
- برج رسکت مازندران
- برج لاجیم
- مقبره ارسلان جاذب
- مسجد جامع برسیان
- رباط شرف
- مسجد زواره
- مسجد جامع اردستان
پاورپوینت سبک معماری رازی برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۱۲۲ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت سبک معماری رازی یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه شیوه رازی و انواع نمونههای آن را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی فوقالعاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید