خانه کلانتری به عنوان یکی از شاخصترین خانههای تاریخی شهر تبریز که دارای اهمیت بسیاری در حوزه معماری نیز هست، نیاز به مرمت و بازسازی فوری دارد. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت مرمت خانه کلانتری تبریز در قالب ۱۶۰ اسلاید میپردازیم.
موقعیت:
شهر تبریز، مرکز استان آذربایجان شرقی، یکی از کلان شهرهای مهم ایران و یکی از قطبهای اقتصادی اصلی کشور است که در شمالغرب ایران قرار دارد. تبریز علیرغم اینکه به عنوان یکی از قدیمیترین پایتختهای به شمار میرود، اوج شکوفایی خود را در زمان ایلخانان و حمکرانی این سلسله بر قلمرویی پهناور از رود نیل تا آسیای مرکزی شاهد بوده است. تبریز علاوه بر موقعیت اقتصادی برجسته به سبب قرارگیری در مسیر جاده ابریشم، به لحاظ تاریخی نیز حرفهای بسیاری برای گفتن دارد که گواه آن صدها اثر تاریخی و فرهنگی برجای مانده از ادوار مختلف در این شهر نظیر خانه حیدرزاده، خانه پروین اعتصامی، مسجد کریم خان تبریز و بازار تبریز است. باغ و خانه کلانتری تیز یکی از آثار تاریخی متعدد این شهر است که ساخت آن به دوره قاجار باز میگردد. خانه کلانتری تبریز که در خیابان عباسی شهر تبریز، کوچه هاشمی، پلاک ۲۳ واقع شده است، در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۸۲ به ثبت ملی رسید.
تاریخچه خانه کلانتری:
خانه و باغ میرزا ابراهیم خان باغمیشهای ملقّب به شرفالدّوله و مشهور به کلانتر که یکی از تاریخیترین بناهای شهر تبریز است، از سبک معماری و طراحی ویژهای بهره میبرد که بیانگر اصالت معماری سنتی اسلامی و اسلیمی است. این بنا که در سال ۱۳۱۱ هجری قمری و در دوران قاجار ساخته شد، در ابتدا متعلق به یکی از اعضای مجلس شورای اسلامی دوره قاجار بنام ابراهیم خان شرف الدوله کلانتری بود و به همین دلیل هم به خانه کلانتری شهرت دارد.
میرزا ابراهیم خان، یکی از رجال سرشناس و معروف آذربایجان و همچنین نمایندهٔ مردم تبریز در مجلس شورای ملی در دورهٔ اول بودهاست.وی در سال ۱۲۷۲ هجری قمری در تبریز دیده به جهان گشود و به اقتضای اعتقادات آباء و اجدادی خود، مردی صوفیمنش، خلیق، پایبند به اصول و صریحالهجه و مبادی آداب بود. شرفالدوله در روز چهارشنبه سوم فروردینماه ۱۳۱۱ هجری شمسی(۱۳۵۱ ه. ق.) در خانهٔ خود در باغمیشه در حدود هشتاد سالگی دیده از جهان فرو بست. خاندان کلانتری صاحب، ارباب و کدخدای باغمیشه تبریز بودند که هم اکنون نیز آثاری از آنها از جمله مسجد کلانتر باغمیشه به یادگار مانده است. بعدها این خانه توسط دبیری بازنشسته به نام حاج محمد اخوان خریداری شد. لکن از زمان خریداری تاکنون به صورت متروکه رها شده و ضلع شمالی آن تخریب گردیده است.
معماری خانه کلانتری تبریز:
سازههای مسکونی در تمام طول تاریخ و در تمام نقاط جهان همواره بعنوان پرتیراژترین ساخت و سازهای معماری مطرح بودهاند. همین امر به همراه اهمیت سکونت انسانی در این نوع سازهها عوامل مهمی بودند که سبب گردیدند معماری و طراحی ساختمانهای مسکونی نزد معماران، از دقت و توجه بیشتری برخوردار باشد. خانه از دیرباز به عنوان مامن و محل آرامش انسانها مطرح بوده است و از اینرو تأمین حداکثر آسایش ساکنان جزو اولویتهای طراحی و ساخت اینگونه سازهها به شمار میرود. لذا معماران دوران گذشته علیرغم عدم برخورداری از تحصیلات و تجربیات آکادمیک، به خوبی هر چه تمام از پتانسیلهای اقلیمی مناطق مختلف جهت تأمین آسایش ساکنان استفاده میکردند و در تلاش بودند تا از نور و گرمای خورشید یا بادهای فصلی حداکثر بهره را ببرند.
خانههای قدیمی تبریز اغلب یادگار معماری عهد قاجار و حکومت پهلوی هستند و وجب به وجب محلههای قدیمی تبریز نظیر محله مقصودیه و سرخاب شما را به گذشتهها خواهد برد. هر چقدر هم که معماری مدرن، جذاب و فریبنده باشد، نمیتواند با زیبایی معماری آمیخته با روح و سرشار از زندگی خانههای قدیمی رقابت کند. سبک معماری خانه کلانتری شباهت فراوانی به معماری قفقازی دارد و معماران ایرانی در ساخت این خانه تا حد زیادی ازین معماری بهره بردهاند.خانه کلانتری در اصل کوشکی است که در باغی به مساحت ۶۵۵۰ متر مربع ساخته شده است و باغی ایرانی را نیز به عنوان جزئی از محوطه خانه دارا میباشد. در ساخت خانه کلانتری تبریز نیز همانند سایر بناهای عصر قاجار، قرینهسازی کاملا رعایت شده که خروجی آن پلانی کامل متقارن بوده است.
طبقه همکف خانه کلانتری تبریز شامل یک ایوان با چهار جفت ستون، یک ورودی به عنوان هشتی، یک دهلیز و دو اتاق کشیده با مدول ۱*۳ در پشت اتاقهای نشیمن است که به عنوان آشپزخانه کاربرد داشت و پله های ارتباطی طبقه همکف نیز در انتهای همین دهلیز قرارگرفته اند. طبقه اول خانه کلانتری تبریز نیز شامل یک طنبی، یک دهلیز و چهار اتاق میباشد. از انواع تزئینات به کار رفته در خانه کلانتری تبریز میتوان به وجود سرستونهای گچی، طاق رومی بالای ستونهای ایوانهای طبقه اول، قالببندی آجری، گچبریهای برجسته در نما با نگارههای انگور و برگ، کاشیکاری هفت رنگ بالای طاقهای ایوانها، شومینه اتاق طنبی و قاببندیهای گچی داخل طبقه همکف اشاره کرد.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت مرمت خانه کلانتری تبریز:
- مقدمه
- معرفی استان آذربایجان شرقی
- سابقه تاریخی استان آذربایجان غربی
- موقعیت جغرافیایی و تقسیمات سیاسی
- اقلیم استان آذربایجان شرقی
- معرفی شهر تبریز
- موقعیت جغرافیایی
- تاریخچه و وجه تسمیه
- بافت قدیمی شهر تبریز
- ابنیه تاریخی شهر تبریز
- مسجد جامع تبریز
- مسجد کبود
- مسجد علی شاه
- خانه مشروطه
- موزه آذربایجان
- ربعالرشید
- مقبره الشعرا
- عمارت شهرداری تبریز
- عمارت شاه گلی
- ساختار بافت شهری تبریز
- محلهبندی تاریخی بافت تبریز
- ساختار شهری جدید و ویژگیهای آن
- شکلگیری مراکز و فضاهای شهری جدید
- معرفی بنای خانه کلانتری تبریز
- موقعیت بنا
- شرح مختصر خانه کلانتری تبریز
- مشخصات فنی خانه کلانتری تبریز
- نوع مالکیت بنا
- قدمت خانه کلانتری تبریز
- نوع بهرهبرداری و خصوصیات بارز بنا
- تزیینات به کار رفته
- اقدامات صورت گرفته
- توضیحات ضروری و اختصاصی بنا
- اقدامات صورت گرفته در گذشته بر روی خانه کلانتری تبریز
- پلان خانه کلانتری تبریز
- سایت پلان خانه کلانتری تبریز
- پلان طبقه همکف
- پلان طبقه اول
- نمای غربی
- نمای جنوبی
- مقطع
- عکس خانه کلانتری
- بیماری شناسی خانه کلانتری تبریز
- آسیب شناسی بنای خانه کلانتری با تکیه بر مبحث ترک
- انواع ترک
- آسیب نگاری بنا خانه کلانتری
- آسیب دیدگیهای سقف
- آسیب دیدگیها دیوار
- آسیب دیدگیهای اندود دیوار
- آسیب دیدگیهای اندود سقف
- آسیب دیدگی در و پنجره
- آسیب دیدگی کف
- آسیب دیدگی سازه دیوار
- آسیب دیدگی سازه پله
- آسیب دیدگی سازه سقف
- آسیب دیدگی طاق و ستون
- عملیات رفع خطر و روشهای درمان
- جزئیات اجرای عایق حمام
- جزئیات اجرای زهکشی اطراف بنا
- جزئیات اجرای بلوکاژ
- جزئیات اجرای کف کادب در طبقه اول
- دیتیلهای موجود
- گرهها
- جزئیات سقف طبقه اول
- جزئیات راهپله
- قوسها
- تیپبندی در و پنجره
پاورپوینت مرمت خانه کلانتری تبریز برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۱۶۰ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود فوری پاورپوینت مرمت خانه کلانتری تبریز یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه مرمت خانه کلانتری تبریز را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه مرمت فوقالعاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید