زیگورات چغازنبیل یکی دیگر از آثار باستانی ایران به شمار میرود که به سبب نمایش عریان هنر معماری اصیل ایرانی، از اهمیت بسیار برخوردار است. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت زیگورات چغازنبیل در قالب ۴۶ اسلاید میپردازیم.
موقعیت:
چغازنبیل سایتی باستانی و مربوط به دوره عیلامیها است که در استان خوزستان قرار دارد. این سایت که ساخت آن به چیزی در حدود ۱۲۵۰ سال پیش از میلاد باز میگردد، در نزدیکی شهر شوش واقع شده است. به بیانی دقیقتر، این اثر باستانی ارزشمند، در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر باستانی شوش، در ۳۵ کیلومتری غرب شهر باستانی شوشتر و در نزدیکی منطقه باستانی هفت تپه واقع گردیده است.
تاریخچه:
زیگورات چغازنبیل که نخستین اثر ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به شمار میرود، نمادی از شکوه و ابهت معماری اصیل ایرانی است. بیشتر بخشهای این سازه استثنایی که چیزی در حدود ۶۴۰ سال قبل از میلاد مسیح، در مرکز شهری تحت عنوان دوراونتاش قرار داشت، در همان دوره به دستور آشوربانیپال تخریب گردید. واژه زیگورات به معنای بالا رفتن و صعود به سوی آسمان است. در واقع هدف از ساخت زیگورات چغازنبیل، ساخت مکانی به منظور پرستش ایزد اینشوشیناک، نگهبان شهر باستانی شوش، بود. عدهای زیگورات چغازنبیل را نخستین بنای مذهبی ایران میدانند.
مطالب پیشنهادی:
معماری زیگورات چغازنبیل:
بنای زیگورات چغازنبیل تماما از آجر ساخته شده است و از هرمهای پلکانی متعددی بهره میبرد که در ساخت اماکن مذهبی مورد استفاده قرار میگرفت. فرم کلی بنا مربعی است و دارای طول و عرضی برابر با ۱۰۵ متر و ارتفاع تقریبی ۵۲ متر است. بنا به ادعای مورخین، زیگورات چغازنبیل در سده ۱۳ پیش از میلاد به دست یکی از پادشاهان ایلامی به نام اونتاش نبی ریشه دوراونتاش، مشهور به اونتاش گال، ساخته شده است.
بر روی آجرهای این بنای ۵ طبقه آجری که تجلیگر معماری اصیل ایرانی است، نوشتههایی به خط ایلامی به چشم میخورد که تمامی آنها روایتگر امری مشابه هستند. در گذشته، بالاترین طبقه زیگورات چغازنبیل، به ایزد باستانی ایلامیها، اینشوشیناک، تعلق داشت و مردم بر عروج ایزدشان از این نقطه به آسمان و سپس بازگشت وی به همان نقطه باور داشتند. من جمله دیگر ویژگیهای معبد چغازنبیل وجود آبراهههایی در اطراف بنا است که برای جمع شدن آب باران به کار گرفته میشدند.
تمامی قسمتهای اطراف معبد چغازنبیل از سنگفرشی از جنس سنگ بهره میبرد. بنا به یافتههای باستانی، در گذشته ساعت خورشیدی بزرگی نیز در کنار این بنا وجود داشت. طبقه اول این معبد عظیم یک متر از سطح زمین فاصله دارد و دیوارهایش دارای عرض تقریبی ۳ متر هستند. در ظاهر این بنا به جز هنر خطاطی تزئین دیگری به چشم نمیخورد. این امر بیانگر آن است که ایلامیها به منظور تزئین سازههای خود، تنها از هنر خطاطی بهره میجستند.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت زیگورات چغازنبیل:
- مقدمهای بر زیگورات چغازنبیل
- فلسفه بیدایش زیگورات
- چگونگی بنای شهر دور انتاش یا چغارنبیل
- نقشه زیگورات چغازنبیل
- بناهای داخل حصار اول
- معبد چهارگوش غربی
- معبد چهارگوش جنوب شرقی
- معبد الهه اینشوشیناک
- مجموعه معابد شمال غربی
- دروازه ارابهها
- دروازه شاهی
- دروازه شمال شرقی
- جبهه شمال شرقی
- جبهه جنوب شرقی
- جبهه شمال غربی
- جبهه جنوب غربی
- بناهای داخل حصار دوم
- معابد هیش میتیک و رو هوراتیو
- دروازه شوش
- دروازه مسدود شده
- برج نورکیپرات
- گذرگاه شاهی
- دروازه شمال شرقی
- مجموعه غربی
- مجموعه شمال غربی
- مجموعه شرقی
- زاویه شمالی تمنوس
- بناهای دیگر چغازنبیل
- ورودی شاهی
- دروازه بزرگ
- حیاط بزرگ
- دروازه شاه
- کاخ آرامگاهها
- نیایشگاه نوسوکو
- تاسیسات آبرسانی
- مصالح چغازنبیل
- ناودانهای زیگورات
- اتاقهای زیگورات
- نوع ساختار زیگورات
- سه ویژگی مهم بنای زیگورات
- ماکت زیگورات چغازنبیل
- مجموعه عکسهایی از زیگورات چغازنبیل
پاورپوینت زیگورات چغازنبیل برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۴۶ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت زیگورات چغازنبیل به یکی از بهترین منابعی جهت بررسی تاریخچه و معماری زیگورات چغازنبیل دست خواهید یافت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی فوقالعاده نیز کاربرد داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید