مایاها که یک قوم سرخپوست ساکن آمریکای مرکزی بودند، به واسطه معماری خاص خود که هرم چیچن ایتزا جلوه تمام و کمال آن است، شناخته میشوند. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت معماری مایا در قالب ۴۰ اسلاید میپردازیم.
مقدمه:
معماری مایا توسط معابد هرمی و قصرهای تزیین شده این تمدن که در تمام مراکز مایا در سراسر آمریکای میانه، از ال تاجین در شمال تا کاپن در جنوب، قابل مشاهده هستند، شناخته میشود. تمدن مایا شامل ایالات مختلفی بود و از اینرو شاهد انواع مختلفی از معماریهای منطقهای در آن هستیم. با این حال طراحی و ساخت تمامی سازههای این تمدن از سبکی واحد پیروی میکند و جهتگیری آنها پیرو وضعیت اجرام آسمانی است. پلتفرمهای برافراشته چند سطحی، اهرام عظیم، سقف پشتیبان، نمای بیرونی تزئین شده با مجسمه و نمادهای فرهنگ مایا، اشکال هندسی و نمادهایی دینی نظیر ماسکهای ابلیس بخش مهم دیگری از ویژگیهای بارز معماری مایا هستند. نکته جالب در معماری مایا، عدم وجود تمایزی خاص بین ساختمانهای مذهبی و عادی است.
تاثیرپذیری:
امروزه دیگر شکی باقی نمانده است که مایاها از شناختی کافی نسبت به تمدنهای آمریکای شمالی به ویژه تمدن اولمک (Olmec) و تمدن تئوتیهواکان (Teotihuacan) برخوردار بودند و در ابتدای مسیر کار خود را با الهام از این تمدنها شروع کردند. لکن تمدن مایا بعدها تنها با لحاظ کردن تنها اندکی تاثیرپذیری از معماری سایر تمدنها توانست سبک معماری خاص خود را به جهانیان عرضه کند و آن را به تکامل برساند.
متریالها:
معماران مایا از متریالهایی بومی که به راحتی در دسترس همگان قرار داشتند، مانند سنگ آهک موجود در پالانکی و تیکال، ماسه سنگ کویر گوا و توف آتشفشانی کپان در سازههای خود استفاده مینمودند. بلوکهای عظیم سمنگی تنها با استفاده از ابزارهای سنگی بریده میشدند. سیمان آهکی گرمادیده نیز برای تولید بتن مورد استفاده قرار میگرفت و گاهی اوقات به عنوان ملات نیز به کار گرفته میشد. خاک رس متریال دیگری است که به صورت محدودی در سازههای تمدن مایا به چشم میخورد.
سطوح بیرونی با گچ اندود میشد و به وسیله تزئینات حجیم و یا مجسمههای سه بعدی آراسته میگردید. دیوارها نیز با روکشهای زیبایی از جنس اسلبهای ساختمانی واقع بر روی یک هسته آجری، پوشیده میشدند. به بیانی دیگر، اینها مهمترین شاخصههای ساختمانهای واقع در منطقه پوک (منطقهای واقع در بخش مرکزی کشور مکزیک فعلی) بود. اغلب ساختمانهای تمدن مایا از دیوارهایی صاف با زوایای تند بهره میبرند.
مطالب پیشنهادی:
در فرمانداری اوشمال (شهر باستانی مایا)، با خرق عادتی استثنایی، شاهد میل کردن دیوارها به سمت بیرون هستیم. تمام سطح بیرونی این سازه با گچ پوشش داده شده است و رنگهای روشنی نظیر رنگ قرمز، زرد، سبز و آبی در آن به چشم میخورند. سطوح داخلی دیوارها اغلب با نقاشیهایی دیواری تزئین شدهاند که روایتگر جنگ، حاکمان و صحنه های مذهبی هستند. سقف سازه نیز به تقلید از سقفهای شیبدار کاهگلی خانههای چوبی که اکثر جمعیت در آنها سکونت داشتند ساخته شده اند.
منطقه پتن (منطقهای واقع در شمال کشور گواتمالای کنونی) را میتوان زادگاه معماری مایا دانست که قدیمیترین هرم مایاها در آنجا واقع شده است. این هرم که از آن با نام E-VII-sub یاد میشود و ساخت آن به اوایل سده نخست میلادی باز میگردد، در واشاکتون (مکانی مقدس واقع در پتن) قرار دارد. همچنین میتوان از اهرام کوچکتری با پلههایی در چهارطرف نام برد که از شگفتیهای معماری مایا به شمار میروند.
سوراخهای به وجود آمده در پلتفرم اصلی سازه نشاندهنده اثر مثبت لایه محافظ فوقانی به کارگرفته شده بر روی متریال ضعیف جهت افزایش استحکام آنها است.هرمهای معماری مایا دارای از دکوراسیونی خاص و مملو از مجسمههای سنگی بهره میبرند حتی و در هرم E-VII-sub، ماسکهای بینظیری نیز به چشم میخورد. نکته شایان ذکر در رابطه با معماری مایاها، اهمیت فوقالعادهای است که این تمدن برای رویدادهای تقویمی قائل بودند؛ به طوری که این مسئله حتی در سازههای ابتدایی این تمدن نیز به چشم میخورد.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت معماری مایا:
- مقدمه
- دانش و هنر
- معماری تمدن مایا
- معرفی تمدن مایا
- منابع غذا
- مواد اولیه و تجارت
- آرایش و سازماندهی سیاسی مایاها
- ریاضیات در سنگ نبشتهها
- هنر مایاها
- نقاشی
- سیستم خورشید
- مرگ زمین
- معما در دل سنگ
- معماری معابد مایاها
- سازه اصلی
- عناصر معماری
پاورپوینت معماری مایا برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۴۰ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت معماری مایا، یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه معماری مایا و تمدن آن را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی فوقالعاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
منبع: https://www.ancient.eu/Maya_Architecture
دیدگاهتان را بنویسید