مرمت تکیه بیگلربیگی کرمانشاه (خانه حیدری)

پاورپوینت مرمت تکیه بیگلربیگی کرمانشاه (خانه حیدری)

تکیه بیگلربیگی کرمانشاه، یکی از تکایای مهم و تاریخی این شهر است که به سبب معماری و تزیینات خاص خود شهرت دارد. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت تحلیل تکیه بیگلربیگی کرمانشاه و خانه حیدری در قالب ۴۵ اسلاید می‌پردازیم.

موقعیت تکیه بیگلربیگی:

موقعیت تکیه بیگلربیگی

کرمانشاه، ملقب به شهر فرهنگ و تمدن، در غرب ایران واقع‌ شده است. مورخان تاریخ پیدایش این شهر را قرن چهارم میلادی تخمین زده‌اند. این شهر با مردمانی سلحشور و هنردوست، یکی از زیباترین شهرهای ایران به حساب می‌آید که بناهای تاریخی و ارزشمند بسیاری از هنرومعماری ایرانی به یادگار گذاشته است. من‌جمله این آثار می توان به خانه‌های تاریخی، کاروانسراها، کاخ‌ها، حمام‌ها، غارها، پل‌ها و همچنین تکایایی اشاره کرد که همگی در نوع خود بی‌نظیرند. تکیه بیگلربیگی یکی دیگر از بناهای تاریخی کرمانشاه است که به سبب معماری و زیبایی بی‌بدیلش در زمره زیباترین آثار تاریخی ایرانی قرار می‌گیرد. این بنا در یکی از محله‌های تاریخی شهر کرمانشاه بنام فیض‌آباد و در خیابان مدرس، روبروی مسجد جامع، قرارگرفته است.

تاریخچه تکیه بیگلربیگی:

تاریخچه تکیه بیگلربیگی

تکیه بیگلربیگی که یکی از گنجینه‌های درخشان شهر کرمانشاه به شمار می‌آید، در زمان قاجار به تصمیم عبدالله بیگلربیگی احداث‌شده است. آیینه‌کاری‌های بی‌نظیری که در این بنا استفاده‌شده است آن را از سایر تکایا مجزا می‌کند و مورد توجه قرار داده است. این تکیه در سال ۱۳۷۵ خورشیدی با شماره ثبت ۱۷۹۷ در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسیده است و هم‌ اکنون با تغییر کاربری به عنوان موزه خط مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معماری تکیه بیگلربیگی:

معماری تکیه بیگلربیگی

بنای تکیه بیگلربیگی کرمانشاه به حسینیه نیز مشهور است. این بنا دارای سه ورودی می‌باشد که ورودی اصلی و شاخص آن در ضلع جنوب شرقی واقع‌شده است. این فضا از دری چوبی که دارای گل‌میخ‌های فلزی و کوبه است به همراه سردری مزین به مقرنس‌های گچ‌بری شده و طاق‌نماهایی در اطرافش تشکیل‌شده است. بعد از گذر از ورودی فضای هشتی قرار دارد که سقف آن نیز با اشکال هندسی رسمی بندی با آجر، تزئین شده است و از طریق دالان طویلی با سقف معقلی به حیاط متصل می‌شود. در فضای داخل هشتی درب دیگری در سمت شمالی ایجادشده است که راه ارتباطی به خانه‌های متعلق به تکیه بوده است. در فضای دالان درب‌های متعددی ایجادشده است که آنها نیز راه‌های ارتباطی به خانه‌های وابسته به تکیه بوده‌اند.

معماری داخلی تکیه بیگلربیگی

تکیه بیگلربیگی کرمانشاه دارای حیاط وسیعی می‌باشد که به ارتفاع ۲.۵ متر از سطح خیابان اصلی پایین‌تر احداث‌شده است. در مقابل بنا، حوض بزرگ مستطیل شکلی قرارگرفته است که اطرافش را در دو سمت باغچه‌ها احاطه کرده‌اند. حضور طبیعت فضای تکیه را بسیار مطبوع و دل‌نشین جلوه می‌دهد. فضای حیاط دارای قسمت‌های مختلفی بوده است به صورتی که ضلع شمال شرقی و جنوبی مربوط به خانه‌های مسکونی، ضلع غربی حسینیه و در ضلع شرقی نیز فضاهایی با دوطبقه احداث‌شده بوده است. ضلع شمال شرقی دارای بخشی به‌صورت آشپزخانه بوده که در ایام مذهبی مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

معماری داخلی تکیه بیگلربیگی کرمانشاه

زیباترین و مهم‌ترین بخش مجموعه تکیه بیگلربیگی کرمانشاه، گنبد خانه حسینیه است که در ضلع غرب حیاط قرار دارد. این فضا دارای ایوان بزرگی می‌باشد که با اندازه ۳ پله از کف حیاط ارتفاع گرفته است. سقف این قسمت از بنا که دارای تزئینات منبت‌کاری است توسط دو ستون استوانه‌ای با روکش گچی و سرستون‌های تزیین‌شده با گل و گیاه، پشتیبانی می‌شود. برای ورود به فضای حسینیه باید از در چوبی بزرگ و مشبک که به‌صورت ارسی می‌باشد عبورکرد. فضای داخلی بسیار هنرمندانه توسط محمدعلی تهرانی آیینه‌کاری شده است. سقف حسینیه به‌صورت گنبدی و مانند جداره‌ها آیینه‌کاری شده می‌باشد. این بخش از مجموعه به‌صورت دوطبقه بوده و در هر طبقه ۶ اتاق ساخته‌شده است. از طریق درب ارسی شکل موجود در ضلع جنوبی حسینیه می توان وارد فضای حمام بیگلربیگی شد. تکیه بیگلربیگی کرمانشاه دارای فضاهای متعددی همچون ۲۴ اتاق با ۱۶ طاقچه بوده است که با ارتفاع یک متر بالاتر از سطح حیاط قرار داشته‌اند.

حیاط تکیه بیگلربیگی کرمانشاه

در ضلع جنوبی حیاط تکیه بیگلربیگی کرمانشاه، فضاهایی با پنجره‌های ارسی قرار دارد که مانند دیگر فضاها از طریق پله از کف حیاط فاصله گرفته‌اند. فضایی تحت عنوان حوض‌خانه در زیرزمین و ضلع شمالی حیاط احداث‌شده است که در تابستان مورد استفاده قرار می‌گرفته است. در زیرزمین علاوه بر قسمت حوض‌خانه که سقفی تخته کوب دارد فضایی جهت استراحت و چند اتاق دیگر با طاق‌های آجری وجود دارند. پنجره‌های این بخش از مجموعه جهت دریافت نور و تهویه به‌صورت مشبک طراحی‌شده است. در بالای حوض‌خانه تکیه بیگلربیگی کرمانشاه نیز بنایی به ارتفاع دوطبقه ساخته‌شده است که طبقه اول بخش شاه‌نشین محل ملاقات و پذیرایی با پنجره‌های زیبای ارسی و طبقه دوم با تزئینات گچی محل استراحت بوده است.

حیاط تکیه بیگلربیگی

در ضلع شمال هشتی تکیه بیگلربیگی کرمانشاه، فضاهای مسکونی متفاوتی قرار دارند که یکی از آنها خانه حیدری است. وجود کاشی‌های هفت‌رنگ در دیوارهای این قسمت نشان می‌دهد که درگذشته کاربری آشپزخانه داشته است. این قسمت زمانی که به مالکیت خانواده حیدری درآمد، از بخش تکیه جدا و مستقل گردید و همچنین دخل و تصرف‌هایی در آن ایجادشده است. بنا به‌صورت ۲ طبقه، همکف و اول می‌باشد. فضاهای طبقه همکف شامل ورودی از سمت حیاط، آشپزخانه، پذیرایی، حمام و یک اتاق‌خواب و فضاهای طبقه اول شامل دو اتاق‌خواب و یک تراس هستند. درگذشته راه ارتباط خانه حیدری از طریق هشتی بوده است که در حال حاضر توسط انباری مسدود شده است.

عناوین اصلی و سرفصل‌های پاورپوینت مرمت تکیه بیگلربیگی (خانه حیدری):

  • موقعیت بنا  (بافت قدیم- بافت جدید)
  • تاریخچه بنا
  • موقعیت فعلی اثر
  • نوع بهره برداری اثر (قبلی، فعلی)
  • مشخصات بنا
  • طبقه همکف
  • طبقه فوقانی
  • نما، پلان، برش
  • قوسها (پنج اُ هفت)
  • الحاقیات بنا
  • کفسازی بام و محوطه سازی
  • کفسازی داخل بنا
  • تزیینات آجرکاری و در و پنجره
  • آسیب های وارده به بنا در سالهای گذشته 
  • عوامل تخریب به وسیله مردم (ساکنین)
  • رفع آسیب تاًسیساتی
  • طرح مرمت طرح پیشنهادی
  • طرح پیشنهادی

پاورپوینت مرمت تکیه بیگلربیگی کرمانشاه (خانه حیدری)، برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۴۵ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت مرمت تکیه بیگلربیگی (خانه حیدری) یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه مرمت این تکیه و خانه تاریخی را در دست خواهید داشت که می‌تواند به عنوان یک پروژه مرمت فوق‌العاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

در صورت بروز هرگونه مشکلی طی فرآیند خرید و یا دانلود محصول خریداری شده، فقط و فقط از طریق تلگرام با پشتیبانی در تماس باشید.
+