خانه عباسیان کاشان حدود دو سده از زمان ساخت آن میگذرد، به سبب معماری بینظیر خود که جلوه تمام و کمالی از معماری ایرانی دوره اسلام است. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت تحلیل خانه عباسیان کاشان، در قالب ۴۶ اسلاید میپردازیم.
موقعیت:
کاشان از شهرهای کهنِ ایران واقع در استان اصفهان است که در ۲۲۰ کیلومتری جنوب تهران و ۲۰۰ کیلومتری شمالِ این شهر قرار دارد. شهر کاشان بهدلیل مخمل و زریهای زیبا و کمنظیرش با شهر لیون فرانسه که مرکز صنایع ابریشم اروپاست همارز و برابر در نظر گرفه میشود. این شهر با توجه به قرارگیری بر سر راه ارتباطی شهرهای شرقی و شمالی کشور دارای اهمیت خاصی است. آب و هوای کاشان با توجه به منطقهای که در آن قرار گرفته گرم و بیابانی است. در این شهر، آثار تاریخی فراوانی به چشم میآید که معروفترین آنها، باغ و حمام فین، مسجد جامع کاشان، حمام سلطان امیر احمد، خانه طباطبایی و بازار سنتی کاشان است. کاشان از معدود شهرهایی است که هنوز بافت قدیم و سنتی خود را حفظ کرده و بافتی زنده و پویا دارد. یکی دیگر از آثار ارزشمند تاریخی شهر کاشان، خانه عباسیان نام دارد که در خیابان علوی،در کوی سلطان امیراحمد قرار دارد و بین سالهای ۱۲۴۵-۱۲۵۰ قمری ساخته شده است.
تاریخچه:
مجموعه تاریخی عباسیان همزمان با دوره قاجار توسط حاج محمد ابراهیم تاجر کاشی (پدربزرگ آیت الله سید محمد علوی بروجرودی) که از تاجران معروف چینی و بلور در کاشان بود ساخته شد. متأسفانه هیچ اطلاعاتی از معمار این مجموعه در دسترس نیست اما شواهد نشان دهنده آن است که ساخت این بنا ۲۰ سال به طول انجامیده است. این مجموعه وسعتی بالغ بر ۵۰۰۰ متر مربع و زیربنایی در حدود ۷۰۰۰ متر مربع دارد و دارای ۵ طبقه و ۵ حیاط میباشد. نامگذاری این مجموعه قصه ی جالبی دارد. نکته جالب ۵ حیاط این خانه این است که اگر اشتراکات هر یک از ۵ حیاط را کنار بگذاریم می توان گفت که هر یک از آنها دارای معماری منحصر به فرد می باشند. پس از تفکیک، بخش بیرونی به نام عباسیان، بخش اندرونی به نام مسعودی فر، بخش حوضخانه به نام حقانی، بخش خدمه به نام عباسی و باغ خانه به نام تقوی نامیده شد.در حدود صد سال پیش حیاط بیرونی به آقای عباسیان که یکی از تاجران فرش کاشان بود به مبلغ هزار تومان فروخته شد. خرید خانهای هزار تومانی در آن زمان خبری نبود که در محافل روایت نشود و در نتیجه کل شهر از آن خبردار شدند و کل مجموعه به خانه عباسیان مشهور گردید.
مطالب پیشنهادی:
معماری خانه عباسیان کاشان:
وسعت خانه عباسیان، حدود ۵ هزار متر مربع است و زیر بنای آن در حدود ۷ هزار متر مربع میباشد. این مجموعه پنج طبقه دارد و شامل ۵ حیاط و گودال باغچه است که پس از فوت مالک اولیه به مرور از هم تفکیک و به صورت ۵ باب خانه مستقل از هم درآمد. خانههای عباسیان به لحاظ معماری، دارای طرحی بسیار قوی و غنی و از نظر تزئینات گچبری و نقاشی و کاربری تزئینات معماری اسلامی نظیر رسمی بندی، یزدی بندی، کاربندی، قطاربندی، مقرنس و مشبک در اوج زیبایی و ظرافت است.
کل مجموعه خانه عباسیان قابل تقسیم به سه بخش است؛ بخش اندرونی، بخش بیرونی و بخش خدمه. بخش بیرونی خانه عباسیان در واقع به عنوان مهمانپذیر صاحبخانه و محل پذیرایی از مهمانان تجاری به شمار می رفته است و اتاق آئینه، تالار سرپوشیده، ایوان، اتاقهای سه دری و پنج دری را شامل میشود. بخش اندرونی خانه عباسیان ، محل اسکان صاحبخانه و خانواده وی بوده و مترادف مقوله حجاب در معماری اسلامی، از بخش بیرونی کاملا جدا است. بخش “حیاط باغ” محل برگزاری نماز جماعت بود. آخرین بخش این مجموعه، بخش “حیاط خدمه” است که محل اسکان خدمه بوده و از طریق مطبخ به خانه راه داشته است.
خانه عباسیان کاشان دارای ۲ بادگیر و دو حلقه چاه است که یکی از چاهها به عنوان مخزن آب خانه استفاده میشد. مهمترین قسمتهای خانه عباسیان عبارت است از اتاق آئینه، اتاق شاهنشین، اتاق پنج دری یا تالار مرکزی و دو تالار سرپوشیده بزرگ. اتاق آئینه که زیباترین اتاق این خانه تاریخی نیز به شمار میرود، در حیاط بیرونی واقع شده است و به سبب آینهکاری و گچبریهای چشم نواز خود به عنوان محل پذیرایی از میهمانان خاص مورد استفاده قرار میگرفت.
اتاق شاهنشین در حیاط اندرونی قرار دارد و اتاق پنج دری یا «تالار مرکزی» به دلیل اشراف بر دو حیاط بیرونی و اندرونی، بیشتر مورد استفاده صاحبخانه قرار میگرفته است. تالار سرپوشیده بزرگ خانه عباسیان که در حیاط بیرونی قرار دارد، به عنوان محلی جهت برگزاری آیینهای ملی و مذهبی کاربرد داشت. تالار سرپوشیده کوچک که در حد فاصل حیاط بیرونی و اندرونی و در امتداد تالار مرکزی قرار دارد، محلی برای برگزاری مراسم خانوادگی و خصوصی بوده است.
برای وارد شدن به خانه عباسیان کاشان باید از یک سطح شیبدار عبور کنید تا به یک هشتی زیبا برسید. وجود هشتی باعث شده است تا دید مستقیم از کوچه به داخل بنا از بین برود و نوعی حجاب ایجاد شود. هشتی مسقف است و سکوهایی در اطراف آن قرار دارد تا وقتی مسافران یا مهمانان به داخل این خانه میآیند کمی روی سکوها بنشینند و خستگی از تنشان بیرون برود. حیاط حوضخانه نیز از معماری خاصی برخوردار است؛ چرا که آب قناتی واقع در نزدیکی این خانه، از طریق کانالایی که از میان پایههای خشتی حیاط حوضخانه عبور کردهاند، به خانه منتقل میشده است.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت تحلیل خانه عباسیان کاشان:
- فهرست
- تاریخچه
- ویژگیهای معماری بنا
- معماری محجبه (حجاب دار)
- تنوع فصلی
- معماری درونگرا
- ورودی و هشتیها
- هشتی
- نمای جنوب شرقی
- نمای شمال غربی
- نمای جنوب غربی
- نمای شمال شرقی
- ایوان
- قرینه سازی در نما
- قرینه سازی در داخل بنا
- مطبخ
- زیر زمین
- زیرزمین کلنگی
- موقعیت زیر زمین در پلان و نما
- عبادتگاه
- چاه آب
- چرخ چاه
- موقعیت چرخ چاه در پلان
- محل ذخیره آب قنات
- اتاق مرکزی
- اتاق آیینه
- سر پوشیده کوچک (تالار سر پوشیده کوچک)
- موقعیت سرپوشیده کوچک در پلان
- نمونه ای از پلههای موجود در بنا
- کف سازی
- شومینه های موجود در بنا
- نمونه ای از تزینات داخل بنا
- سر ستون
- نمونه ای از گچ بری های موجود در بنا
- آینهکاری سقف دراتاق شاه نشین
- کاربندی موجود در بنا
- بادگیراصلی بنا
- استاد مرمت مجموعه
پاورپوینت تحلیل خانه عباسیان کاشان برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۴۶ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت تحلیل خانه عباسیان کاشان، یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه این خانه تاریخی کاشان را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی فوقالعاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید