خانه علوی تبریز

پاورپوینت تحلیل خانه علوی تبریز

خانه علوی تبریز یکی از مهم‌ترین خانه‌های تاریخی این شهر به شمار می‌رود که به سبب طراحی منحصر به فرد خود، از اهمیت بسیاری در حوزه معماری برخوردار است. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت تحلیل خانه علوی تبریز به همراه پلان در قالب ۴۵ اسلاید می‌پردازیم.

موقعیت خانه علوی تبریز:

موقعیت خانه علوی تبریز

شهرتاریخی تبریز که یکی از شهرهای بزرگ ایران به شمار می‌رود، مرکز استان آذربایجان شرقی است. دیرینگی و قدمت تاریخی این شهربیش از ۴۵۰۰ سال تخمین زده می‌شود. این شهر به عنوان شهر تمدن و فرهنگ، میراث بسیار ارزشمندی از هنر و معماری را در خود جای داده است که من جمله اهم آنها می توان از مسجد کریم خان تبریز، مسجد کبود تبریز، خانه کلانتری تبریز، خانه بهنام یا خانه قدکی ، ارگ علیشاه تبریز، بازار تبریز، خانه حیدرزاده و بسیاری موارد دیگر نام برد. خانه علوی تبریز نیز یکی دیگر از بناهای تاریخی ارزشمند این شهر است که به عنوان یکی ازبناهای جاودان معماری ایرانی به شمار می‌‍رود. این بنا در خیابان شمس تبریزی و کوچه صرافلار (به فارسی: صراف‌ها) واقع شده است.

تاریخچه خانه علوی تبریز:

تاریخچه خانه علوی تبریز

خانه علوی ملقب به موزه سفال، از بناهای دوره قاجار و پهلوی است. این خانه در ابتدا توسط خانواده متمول صرافلار ساخته شده است. این خانه تاریخی پس از واگذاری به افراد مختلف، در نهایت توسط خانواده علوی خریداری می‌گردد و تا امروز نیز با نام آخرین مالک آن یعنی خانواده علوی شناخته می شود. خانه علوی تبریز  پس از مرمت و رسیدگی در سال ۱۳۸۴ خورشیدی، به موزه سفال تغییر کاربری داد و امروزه نیز به همین منظور مورد استفاده افراد قرار می‌گیرد.

معماری خانه علوی تبریز:

معماری خانه علوی تبریز

در گذشته شهرتبریز دارای هشت دروازه اصلی بوده است که یکی از آنها معروف به دوه چی(شتربان) بوده و خانه علوی نیز در همین محله واقع شده است. کلیت عمارت پلانی مستطیل شکل می باشدکه فضاها را باساختار خطی در خودجای داده است. معماری بنا همانند سایر بناهای تاریخی این اقلیم به صورت درونگرا طراحی شده است.به همین دلیل هم تمامی پنجره‌های این عمارت به سمت حیاط گشوده می شوند.

کارگاه خانه علوی تبریز

پس از گذر از کوچه ی نسبتاباریک، به ورودی بنا می رسیم که در ضلع جنوبی واقع شده است. پس از گذر از درب ساختمان با حیاط مستطیل شکل وسیعی مواجه می شویم. در راستای ورودی حوضی زیبا به همراه دوباغچه در طرفینش وجود دارد که شکوه بنا را دوچندان کرده است. ازپشت درختان، عمارت آجری با تزئینات گچ کاری شده با ایوانی بلند و چشمگیر به شکل متحیر کننده ای خود نمایی می کند. طبق شواهد باستانی در گذشته فضای ورودی برای حفظ حریم خانه دارای هشتی بوده است که در حال حاضر از بین رفته و ورود از طریق دالانی میسر است.

موزه سفال تبریز

عمارت در دو طبقه، زیر زمین و طبقه فوقانی با نمایی متقارن احداث شده است. در قسمت اصلی ساختمان اتاق شاه نشین قرار داردکه به اتاق پنج دری معروف است و فضاهای مرتبط با آن شامل اتاقی مستطیل شکل در سمت شرقی و اتاق کنار طنبی در سمت غرب می باشد که ازطریق پله به حیاط متصل شده و ورودی بنا ازطریق آن صورت می گرفته است. در سمت شرقی عمارت اصلی، ساختمان دیگری که به اتاق دو دری معروف است به همراه ورودی، اتاق گوشواره، مطبخ و ایوان واقع شده است.

فضای داخلی خانه علوی تبریز

فضای زیرزمین ملقب به حوض‌خانه به‌عنوان بخش زمستان نشین ساختمان است که دسترسی به آن از طریق عبور از چند پله در طرفین بنا میسر می‌باشد و در زیر فضای شاه‌نشین واقع است. ارتفاع این بخش حدوداً یک متر بالاتر از سطح حیاط می‌باشد و دلیل آن استفاده از نور و تهویه بوده است. سقف این قسمت به‌صورت طاق و گنبد با هندسه کاربندی به زیبایی اجراشده است و همچنین حوضی در این بخش قرار داده‌شده که فضای دل‌نشینی را جهت استراحت ساکنان فراهم می‌کرده است.

نمای خانه علوی تبریز

نمای ساختمان با ترکیب مصالحی همچون آجر در مدول‌های مختلف، کاشی ،گچ و چوب به شکل ممتاز طراحی‌شده و ترکیب زیبایی به یادگار گذاشته است. زیباترین بخش خانه که در نگاه اول جلب‌توجه می‌کند ایوان شمالی می‌باشد که در مقابل فضای شاه‌نشین قرار دارد. این بخش مزین به چهارستون استوانه‌ای گچ کاری شده می‌باشد به صورتی که دو ستون متصل به دیوارهای شرقی- غربی و دو ستون دیگر در وسط ایوان قرار گرفته‌اند.

پاورپوینت خانه علوی تبریز

در قسمت بالای ستون‌ها، طاق‌های قوسی نیم‌دایره شکل آجری و سنتوری قرار دارند. سنتوری با طرحی به شکل درخت مو به زیبایی گچ کاری شده است. تزئینات دیگری همچون پنجره ارسی، درها و پنجره‌های چوبی مشبک و مستطیل شکل در اتاق‌ها، آجرکاری‌های رخ‌بام، ناودان‌ها، طاقچه‌های گچ کاری شده در اتاق‌ها و همچنین گل بته‌های گچ کاری شده در قابی دایره‌ای شکل در نمای ساختمان به شکل بی‌نظیری ایجادشده‌اند. خانه علوی به عنوان یکی از بناهای جاودان وتماشایی با ویژگی های بارز معماری که دارد اکنون محل آموزش سفالگری، به عنوان هنر دیرینه شهر تبریز می باشد.

پاورپوینت تحلیل خانه علوی تبریز:

پاورپوینت تحلیل خانه علوی تبریز به همراه پلان، برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۴۵ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت تحلیل خانه علوی تبریز یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه این خانه تاریخی تبریز را در دست خواهید داشت که می‌تواند به عنوان یک پروژه دانشجویی فوق‌العاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

در صورت بروز هرگونه مشکلی طی فرآیند خرید و یا دانلود محصول خریداری شده، فقط و فقط از طریق تلگرام با پشتیبانی در تماس باشید.
+