کاروانسراهای ایرانی که معادل تاریخی هتلهای فعلی تلقی میشوند، بیشتر به سبب معماری اصیل و خاص خود شناخته شده هستند. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت معماری کاروانسراهای ایرانی در قالب ۳۰۰ اسلاید میپردازیم.
کاروانسرا چیست:
کاروانسرا فضاهایی قدیمی معادل هتلها و میهمان خانههای امروزی بودند که میتوان آنها را جد هتلهای امروزی نیز دانست. این فضا که از دو واژه کاروان و سرا تشکیل شده از حجرهها و بخشهای مختلفی جهت فراهم نمودن رفاه لازم برای مسافرین برخوردار بود. گاهی اوقات این کاروانسراها فضاهایی نیز برای انبار کردن بار مسافرین داشتند و در کل چندین نوع داشتند. دوران صفویان و بالاخص دوران شاه عباس یکم را میتوان پر رونقترین عصر پیدایش کاروانسراها دانست. در این دوره کاروانسراهای زیادی ساخته شد که مهمترین آنها کاروانسرای شاه عباسی بود.
معرفی کاروانسراهای ایرانی:
همانطور که گفته شد کاروانسراها بر قسمها و گونههای مختلفی بودند. برخی از آنها تنها از حجرههایی تشکیل شده بودند که مسافرین در آنها به استراحت میپرداختند و بالجبار احشام خود را در بیرون و یا در دالان کاروانسرا نگه میداشتند. برخی دیگر دارای فضایی مناسب برای نگهداری از احشام به همراه کاه و یونجه و آب بودند، برخی دیگر از حجرههای دو طبقه تشکیل شده بودند که مسافرین در طبقه پایین مال و اموالشان را میگذاشتند و برخی دارای فضایی جهت داد و ستد بودند.
مطالب پیشنهادی:
پاورپوینت تحلیل بازار ایرانی به همراه نمونه موردی (بازار وکیل، گنجعلی خان، تبریز، قیصریه لار و قم)
معماری کاروانسراهای ایرانی:
کاروانسراها را از لحاظ نوع ساخت و معماریشان میتوان بر چند نوع دانست. در واقع از آنجا که آب و هوای بخشهای مختلف ایران یکسان نیست، کاروانسراهایی که ساخته میشد باید به گونهای میبود که با آب و هوای منطقه خود سازگار باشد و شرایط بدی را برای مسافرین به وجود نیاورد. در این راستا در مناطق کوهستانی، کاروانسراهای سرپوشیده و یا کاملا پوشیدهای احداث شدهاند که از مسافرین و احشام و اموالشان در برابر سرما حفاظت مینمودند. در حوزه خلیج فارس کاروانسراهای فاقد حیاط و در بخشهای کویری ایران، کاروانسراهای حیاط دار احداث گردیدند.
معماری رایج هر منطقه و مصالح ساختمانی موجود در منطقه نیز نقش مهمی را در نحوه ساخت کاروانسراها ایفا مینمودند. همانطور که پیش ازین نیز ذکر شد ساخت کاروانسراها در دوره صفویه به اوج رونق خود رسید و از حالت ساده و عادی گذشته فاصله گرفت. این موضوع باعث پدید آمدن کاروانسراهای چهار ایوانی، هشت ضلعی، مدور و کویری و یا کاروانسراهایی شد که در میان برجها ساخته میشدند.
در ساخت کاروانسراها معمولا از مصالح محلی استفاده میشده که بسته به هر منطقه متفاوت بود. لکن رایجترین متریالهای به کار گرفته شده در ساخت این اماکن، آجر، سنگ و خشت بودند. کاروانسراها ابتدا بسیار ساده و تنها دارای چند حجره بودند اما بعدها پیشرفته تر شدند و به چاه آبی جهت فراهم نمودن آب ساکنین، نمازخانه، نانوایی، بقالی و قصابی مجهز شدند تا بتوانند نیازها و حاجات مسافرین را برطرف سازند.
کاروانسراها به دو نوع درون شهری و برون شهری نیز تقسیم میشوند که انواع برون شهری معمولا سادهتر بودند. علاوه بر این، میتوان کاروانسراهای حیاط دار را جزو مهمترین گونههای کاروانسراها دانست که بیشتر در کنار جاده ابریشم ساخته و به چند نوع مدور، چند ضلعی، دو ایوانی، تالار ستون دار، چهار ایوانی و دارای طرحهای مختلف تقسیم بندی میشدند. از مهمترین کاروانسراهای ایران میتوان به کاروانسراهای یغمیش، سنگی، قلعه شور و مشیرالملک اشاره نمود.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت معماری کاروانسراهای ایرانی:
- مقدمه
- کاروانسرا
- کاروانسرا در دوره اسلامی
- ویژگی ساختمانهای وابسته به راه
- ساباط
- رباط
- کاربات
- کاروانسرا
- خان
- حوض ،برکه ،پایاب ،چاه
- آب انبار
- مهمانخانه
- جزئیات معماری کاروانسراها
- بررسی تزئینات کاروانسرا
- کاروانسرای آلاکی در اذربایجان با سبک آذری دارای پلان چهار ایوانی
- تزئینات ورودی کاروانسرا
- تزئینات معقلی و کاشیکاری و گره چینی
- مصالح کاروانسراها
- کاروانسراها در دوره صفویه در اصفهان
- کاروانسرای انار فروشان
- انواع کاروانسراها
- کاروانسرای شاهی
- کاروانسرای خصوصی
- کاروانسرای خیریه
- کاروانسرای اوقاف
- گونهشناسی کالبدی کاروانسراها
- کاروانسراهای کاملا پوشیده مناطق کوهستانی
- کاروانسرای گدوک
- کاروانسراهای کرانه خلیج فارس
- کاروانسراهای حیاطدار مناطق مرکزی ایران
- کاروانسراهای چندضلعی
- کاروانسراهای دو ایوانی
- کاروانسرا با تالار ستوندار
- کاروانسراهای چهار ایوانی
- کاروانسرا با پلان متفرقه
- معرفی نمونههایی از کاروانسراها
- کاروانسراهای راههای طبس
- کاروانسرای چاه گنبد
- رباط انوشیروان
- کاروانسرای زعفرانیه
- کاروانسرای امین آباد (ملک)
- کاروانسرای مادرشاه یا مهمانسرای شاه عباسی
- تاریخچه کاروانسرای شاه عباسی
- معماری مهمانسرای عباسی
- معماری کاروانسرا
- رباط شرف
- رباط کریم
- کاروانسرای مادر شاه مورچه خورت
- ورودی اصطبل فیلهای تشریفاتی
- کاروانسرای آهوان
- نکات معماری کاروانسرا
- کاروانسرلی سه
- شکل کاروانسرا در اقلیمهای مختلف ایران
- کاروانسرا در سواحل جنوبی دریای خزر
- کاروانسراها در کرانه شمالی خلیج فارس و دریای عمان
- کاروانسرا در نواحی کوهستانی و مرتفع
- کاروانسرا در دشتهای فلات
- چاپارخانه
پاورپوینت معماری کاروانسراهای ایرانی برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۳۰۰ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت معماری کاروانسراهای ایرانی یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه تاریخچه و معماری کاروانسراهای ایرانی را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی فوقالعاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید