هندسه به عنوان هسته تشکیل دهنده معماری، نیازمند توجه ویژهای است و بررسی آن در طول سدهها مختلف میتواند دید جامعی از معماری تاریخ بشر به دست دهد. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت هندسه در معماری در قالب ۲۷۶ اسلاید میپردازیم.
تعریف هندسه:
هندسه از علوم ریاضی است و در لغت به معنای ابعاد و اندازه میباشد. هندسه علمی است که از مشاهده و تجربه ناشی شده و ارتباط مستقیم با احتیاجات بشر دارد. هندسه در ایران در قبل و بعد اسلام دارای دسته بندی متفاوتی بوده و به صورت نظری و عملی مطرح بوده است. از میان دانشهای خاص، هندسه به دلیل آنکه نقشآفرینی بیشتری داشته است کارساز بوده و مورد توجه بیشتری قرارگرفته است. هندسه هرگونه هرجومرج فضایی را نفی میکند زیرا سخت قانونمند و منظم است و ابزارهایی را در اختیار هنرمند قرار میدهد تا از طریق آنها تفکرات خود را به سایرین منتقل کند و این ابزارها به صورت نقطه، خط و سطح مطرح هستند.
هندسه در معماری:
طبیعت و تمام اجزای آن بر پایه هندسه و تناسبات استوار است و بشر در تمام ادوار تاریخ در پی کشف این تناسبات بوده است. هندسه و تناسبات به دلیل نظم و هماهنگی که دارند همیشه مورد توجه هنرمندان بودهاند به طوری که کاربرد استفاده از ترسیمات هندسی در معماری ایرانی سابقه کهن دارد و به عنوان عضوی جدایی ناپذیر از معماری به حساب میآیند. معماری کردن یعنی ساختن، بنابراین برای ساختن و ایجاد کردن پیروی از یک هندسه دقیق لازم است. هندسه به عنوان یکی از بنیانهای هنر و معماری، در تمامی آثار فاخر و ارزشمند ایرانی همچون، مساجد، مدارس، حمامها، باغها و غیره به زیبایی در کالبد و معنا ایجادشده است.
مطالب پیشنهادی:
نقش هندسه در معماری ایرانی-اسلامی:
هندسه به عنوان تجلی مفهوم زیبایی در معماری ایرانی- اسلامی مطرح بوده است. هندسه ابزاری قدرتمند در دستان معماران ایرانی بوده که توسط آن به خلق توازن، زیبایی و تناسبات میپرداختند. معماران ایرانی علاوه بر اینکه از هندسه در ظاهر و حجم بنا استفاده میکردند، اعتقاد به هندسه پنهان به صورت استعارهای از جهان معنوی نیز داشتند و از طریق تقارن و تعادل در بنا آن را منعکس میساختند.
هندسه در معماری اسلامی با عرفان و رمز و راز نهفته در آن ارتباط معنایی دارد. سید حسین نصر در کتابش به نام علم در اسلام بر اهمیت هندسه در معماری اسلامی چنین میگوید:”عشق مسلمانان به ریاضیات، خاصه هندسه و عدد، مستقیماً به لب پیام اسلام مربوط است، که همانا عقیده توحید است» و افزود «در جهان بینی اسلامی ویژگی تقدس ریاضیات در هیچ جا بیشتر از هنر ظاهر نشده است. در هنر ماده به کمک هندسه و حساب شرافت یافته و فضائی قدسی آفریده شده که در آن حضور همه جایی خداوند مستقیماً انعکاس یافته است.”
در هنر اسلامی، کار هنرمند بازآفرینی صور عالم است بنابراین علم هندسه نیز تقلید از آفرینش حضرت حق است که در طبیعت به زیبایی قابل مشاهده است. علم هندسه مختص معماری ایرانی- اسلامی نبوده بلکه در هنرهای سنتی غربی مانند معماری گوتیک نیز از آن استفاده شده است ولی آنچه مشهود است بهره گیری از هندسه و تناسبات به صورت ضابطهای منطقی و گسترده در معماری اسلامی است.
در معماری اسلامی هندسه و تناسبات چنان با اهمیت بود که فقط معماران طراز اول و کسانی که هندسه می دانستند را مهندس میخواندند و آگاهی از قواعد ریاضی و ترسیم و به کار گرفتن آن وظیفه هر معمار بوده است. بالاترین وظیفه یک معمار درک، شناخت و تجسم فضا با اشراف کامل بر تناسبات و هندسه بوده است.در معماری اسلامی پیمون وسیله تنظیم ابعاد و اندازهها و هندسه راهنمای معمار در تامیین تناسبات و هماهنگی اصولی اجزا با یکدیگر بوده است.
رعایت هندسه در پلان، نما، تزئینات، کاشیکاریها، هندسه خطوط، طاقها، مدول درها و پنجرهها و غیره همگی در معماری ایرانی- اسلامی در تمامی بناها به زیبایی قابل مشاهده است. هنرمند سنتی نسبت به شیوههای طراحی و بکار گیری هندسه در آنها آگاه بوده است و با ترکیب هوشیارانه اجزا با یکدیگر به یک هندسه منسجم در معماری دست یافته بوده است. هندسه کمال یافته معماری اسلامی با اشکال متنوع و پر رمز و رازش، رسیدن از کثرت به وحدت را در مخاطب ایجاد مینماید و باعث عروج معنوی انسان میگردد.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت هندسه در معماری:
- مقدمه
- تعریف هندسه: (اقلیدسی، نااقلیدسی)
- هندسه در معماری: (اقلیدسی، نااقلیدسی)
- معماری هندسهگرا
- هندسه و شبکه در معماری
- هندسه اقلیدسی شامل
- هندسهی مساجد اسلامی
- هندسهی باغهای ایرانی
- برجهای دوقلوی پتروناس
- هندسه نااقلیدسی شامل:
- گائودی معمار زوایا: (کلیسای معروف خاندان مقدس)
- آتلیه معماری لب: (سوهو شانگ جو در چین)
- پل موزهی زندگی
- موزهی هنر میلواکی
- ایستگاه قطار TGV
- هرم صلح آستانه
- ایستگاه آتش نشانی
- مرکز هنرهای نمایشی
- تادئو آندو: (معبد آب)
- هندسهی برگرفته از تناسبات طلایی
- مثالهای تناسبات طلایی شامل:
- کلیسای آگزر
- کلیسای نوتردام پاریس
- کارخانهی نمک لدو در جنگل کائوکس
- خانهی کارگران و کارگاهها
- خانهی سرپرست
- خانهی وود استیماتور
- خانهی نگهبان به سبک پارسی
- معماری متا
هندسه و تناسبات در معماری و طبیعت:
- مقدمه
- واژهشناسی هندسه
- تعریف هندسه در میان فیلسوفان
- هندسه در معماری
- شیوه صحیح الگوبرداری از هندسه طبیعت در معماری
- هندسهها و تناسبات زرین در طبیعت و معماری: ( هندسه مقدس )
- تعریف تناسب
- هندسه و تناسبات بر اساس تقسیم دایره بر ۸، ۴، ۲ ونحوه استفاده از این تناسبات در معماری
- مستطیل طلایی
- ترکیب هندسه ۳ و ۵ در طبیعت ونحوه استفاده از این تناسبات در معماری
- هندسه و تناسبات بر اساس تقسیم دایره بر ۹، ۶، ۳ ونحوه استفاده از این تناسبات در معماری
- هندسه تناسبات بر اساس تقسیم دایره به ۱۰ ونحوه استفاده از این تناسبات در معماری
- نسبتهای طلایی در اهرام و معبد پارتنون
- تناسب طلایی یا توالی فیبوناچی
- رسم مارپیچ طلایی یا فیبوناچی
- روش جبری برای بدست آوردن عدد طلایی
- روشهای هندسی برای بدست آوردن عدد طلایی
هندسه در معماری اسلامی:
- نمادها در معماری اسلامی
- دایره
- مربع
- مثلث
- کاربرد هندسه در مساجد
- هندسه در گنبد آرامگاه شیخ زاهد گیلانی
- شبکه های کارآیی
- هندسه های رشد یابنده
- اعجاز عدد طلایی
- سلسله مراتب مقیاس و هندسه اجزا
- نظریه ی آشفتگی
پاورپوینت هندسه در معماری، برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۲۷۶ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت هندسه در معماری، یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه هندسه و نقش آن در معماری را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی فوقالعاده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید