محراب طاقنمایی واقع در دیوار قبله مساجد به منظور استقرار سخنران مذهبی یا امام جماعت و بخشی جدایی ناپذیر از معماری آن است که در هر منطقهای به سبک و سیاق خاص آن منطقه طراحی و ساخته میشود. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت تحلیل محراب مسجد در قالب ۳۸ اسلاید میپردازیم.
تاریخچه محراب:
محراب طاقچهای دایرهمانند واقع در یکی از دیوارهای مسجد است که علاوه بر نشان دادن موقعیت قبله مسلمانان (خانه کعبه)، به عنوان محلی جهت اقامه نماز امام جماعت نیز مورد استفاده قرار میگیرد که از دیوار آن با نام دیوار قبله یاد میشود. محراب نبایستی با منبر که سکوی چندمتری جهت استقرار سخنران مذهبی است اشتباه گرفته شود؛ زیرا محراب در کنار محراب و در سمت چپ آن واقع میشود. واژه محراب در لغت به معنای میدان جنگ است که استعاره از میدان جنگ با شیطان دارد. با این حال برخی ریشه آن را در آیین مهرپرستی ایرانی و مهرابه میدانند.
پیش از شکلگیری مساجد به شکل امروزی خود در تمدنهای اسلامی که مساجد تنها فضایی سرپوشیده جهت اقامه نماز و برگزاری اعیاد و مراسمات مذهبی به شمار میرفتند، خبری از محراب نیز نبود و سابقه استفاده از آن به پیامبر اسلام باز میگردد که اتاق مخصوص عبادت و راز و نیاز خود را محراب مینامید. هرچند این امر همانند بسیاری از آیینهای مذهبی و مناسک دین اسلام و مذاهب متعدد آن، خود ریشه در آیین یهود دارد. بسیاری از پیروان آیین یهود در خانههای خود اتاقی اختصاصی به منظور راز و نیاز با پروردگار دارند. در متن قرآن نیز محراب به محل عبادت اشاره دارد.
مطالب پیشنهادی:
کاربرد امروزی محراب مسجد:
امروزه مساجد، به جز چند نمونه محدود، به همان شکل و شمایل سنتی خود طراحی میشوند که ریشه در تمدن و معماری هر یک از ممالک اسلامی دارد. همین امر منجر شده است که محراب مساجد مناطق گوناگون دارای تفاوتهای بسیاری در اندازه و معماری داشته باشند. با این حال امروزه سعی بر آن است که محرابها را به شکل درب ورودی طراحی کنند که سمبلی از ورودی خانه خداست. در برخی موارد نادر شاهد آن هستیم که محراب به محلی غیر از قبله مسلمین اشاره میکند. یکی از این موارد مسجدی واقع در اسپانیا است که از ساخت آن بر روی خرابههای یک عبادتگاه رومی ناشی میشود و دیگری مسجد القبلتین که علاوه بر برخورداری از محرابی رو به خانه کعبه، محرابی در جهت اورشلیم نیز دارد. این مسجد همان جایی است که فرمان تغییر قبله مسلمین صادر شد. این مسجد تا سالهای اخیر همچنان به شکل اصلی خود حفظ شده بود تا اینکه طی مرمت و بازسازی کامل اخیر، محراب مشرف به اورشلیم حذف شد و تنها محراب واقع در جهت قبله دست نخورده باقی ماند.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت تحلیل محراب مسجد:
- مهرابه
- مهرابه در آیین میترائیسم
- مهرابهای مسیحی
- انواع مهرابه
- معماری مهرابهها
- مهرابههای بازمانده
- محراب از نظر لغوی
- محراب در قرآن و تفاسیر
- تاریخچه محراب
- سیر تاریخی محراب
- محراب در زمان پیامبر
- محراب در عهد خلفای راشدین
- محراب در عهد امویان
- محراب در عهد عباسیان
- تحول محراب در عهد فاطمیان
- محراب در عهد سلاجقه
- محراب در عهد تیموریان
- معماری محراب
پاورپوینت تحلیل محراب مسجد برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۳۸ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت تحلیل محراب مسجد پیش رو، یکی از بهترین مراجعی جهت بررسی انواع محراب را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی کمنظیر نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید