عرفان یکی از مباحثی است که برخلاف زادگاه شرقی خود، توانست ظرف مدت کوتاهی جهان را درنوردد و تاثیر خود را بر بسیاری از حوزهها، به ویژه معماری، بگذارد. بنابرین در این مطلب از فروشگاه معماری دیسامگ، به ارائه پاورپوینت عرفان در معماری در قالب ۱۱۱ اسلاید میپردازیم.
عرفان:
واژۀ «عرفان» در لغت نامه دهخدا از نظر مفهومی، همچون معرفت، به معنای شناخت و بازشناختن است، عرفان نوعی ادراک خاص است که از راه تهذیب و یا متمرکز کردن توجه به باطن نفسه به دست میآید. عرفان، شناخت حق و اسما و صفات الهی از طریق تهذیب نفس و تزکیه و طهارت درونی است که در اثر سیر و سلوک حاصل میشود و تفسیر ویژهای از عالم و آدم یا جهان هستی ارائه میکند. از نگاهی دیگر عرفان نه علم است نه تکنیک، عرفان طرز نگاه به خود به آفریننده و جهان دور و بر است و در یک جمله عرفان قدرت تجزیه و تحلیل و برداشت از جهان درون و برون و دیروز و امروز و فرداست . مرتضی مطهری دربارۀ شناخت عرفانی میگوید:
“عرفان دربارۀ روابط انسان با خودش و با جهان و باخدا بحث میکند و عمدۀ نظرش دربارۀ روابط انسان با خداست و یکی از علوم، که در دامن فرهنگ اسلام زاده شده و رشد یافته و تکامل پیداکرده، همین علم عرفان است.”
معمار و معماری در دنیای عرفان:
عرفان در جوامع اسلامی مخصوصاً در سرزمین عرفان پرور و حقیقت دوست ایران ، یک جنبه تحول فکری و اخلاقی پیداکرده که کنجکاوی در حقایق عرفانی انگیخته روح حقیقتجوئی و حقیقتپرستی و نمودار بارز پختگی فکر ایرانی است. هر اثر شاخص و برجسته و ماندگار در تاریخ هنر و معماری، بدون داشتن هویتی معنوی و عرفانی نتوانسته است جایگاهی والا و مقامی با حرمت و اعتبار کسب کند.
مطالب پیشنهادی:
معماری بهعنوان پدیدهای چهاربعدی و هنری کاملن جامع، کلیه شئون و ابعاد و حالات و احوالات انسانی را در عرصه زندگی دربرمی گیرد و به زبان سادهتر، عین زندگی و خود زندگی است. معمار به عنوان مخلوق آفریدگار، از هدف پروردگارش در خلقتش آگاه است. هنرمند معمار در کار خویش، خود را وسیلهای برای اهداف معنویاش میداند و زبانی که برای انتقال پیامهای معنوی دنیای عرفانی خود بهره میبرد، زبان نمادین و تمثیلی است. زبان نمادین بیانگر دانشی است که از راه عقل حاصل میگردد که همانا معرفت است.
عرفان در معماری اسلامی:
عالم سراسر حسن و زیبایی و پر رمز و راز هنر و معماری اسلامی و مبانی عرفانی از زمان ظهور اسلام، اندیشمندان، هنرمندان و معماران گذشته را به تفکر و تاملی عمیق در حکمت عرفان اسلامی نشانده است. هنرمندان این دوره با طی منازل و سیر مراحل و سلوک عرفانی به کشف و شهود (اشراق) عوالم برتر از عالم عین پرداخته، به بطن و متن هنری راه یافتهاند و با بهرهگیری از این معارف و معانی به مبانی نظری و عملی خود دست یازیده اند.
هنر اسلامی در پیدایی و تکوین خود وامدار مفاهیمی چون تجلی، ظهور، نور، آب، آیینه، خیال، مثال، اعیان ثابته، انسان کامل، رنگ (با تجلیات عرفانی خود)، مراتب نور و وجود در عالم ظهور و تزکیۀ دل بهعنوان مجلای کامل سرمدی است. هنرمندان و معماران درگذشته، با بهره گیری از منابع عرفانی و طی مراتب عرفانی و اتصال به عالم معنا، ابتدا جان خود را با این معانی آشنا کرده و توشه این طی طریقت که همانا هنر اسلامی را شکل می دهد با خود به همراه آورده اند. طراحان و معماران امروز نیز با مراجعه به منابع عرفان و نیز بهره گیری از دست آوردهای هنرمندان و معماران دوره اسلامی می توانند به طراحی برای انسان نسل امروز تلاش کنند و فضایی شایسته او برای سیر در انفس و صیرورت روحی او فراهم آورند.
عناوین اصلی و سرفصلهای پاورپوینت عرفان در معماری:
- کلیت عرفان
- عرفان بودایی
- عرفان و انسان
- نقش عناصر طبیعی در عرفان
- عرفان و طبیعت
- اصل وحدت و معماری قدسی در اندیشه سید حسین نصر
- عرفان و معماری
- بررسی عرفان در بناها وشهرها
- عرفان شرقی
- عارفانهها
- عرفان ایرانی
- کلام آخر
پاورپوینت عرفان در معماری برای نخستین بار و به طور اختصاصی، توسط فروشگاه معماری دیسامگ و در قالب ۱۱۱ اسلاید تهیه و تدوین شده است و هم اکنون در اختیار شما عزیزان قرار دارد. شما با خرید و دانلود پاورپوینت عرفان در معماری، یکی از بهترین منابعی جهت مطالعه عرفان و تعریف عرفان در معماری را در دست خواهید داشت که میتواند به عنوان یک پروژه دانشجویی فوقالعاده و یا بخشی از یک رساله معماری نیز کاربرد داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید